• DOLAR 32.332
  • EURO 35.079
  • ALTIN 2279.419
  • ...
Mayınlara Rağmen Geçiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suruç’a bağlı Yumurtalık Köyü IŞİD`in saldırılarından kaçan Kobanililerin toplandığı alanlardan biri. Köy, Suriye sınırına 350 metre uzaklıkta. Kaçanların bir bölümü AFAD’ın köyde kurduğu kontrol noktasından geçerken, bazıları ise bulabildikleri her yerden geçmeye çalışıyor. Geçiş için kullandıkları alanların mayın tarlası olmasına rağmen insanlar kaçmaya devam ediyor. Sınırın karşındaki Pender köyünde yaşayan Fahad Haris de aynı yolla kaçanlardan. 40 kişilik ailesini de yanına alan Haris, hiç bilmediği mayın tarlasına girerek, Türkiye’ye geçti.

“Ölümden kaçmak için mayın tarlasına girdik, korksak ne olacak sanki. Başka çaremiz yok,mecburen geldik. Hayvanlarımız mayına bastı, araçlarımız çarptı. Gelirken araçlarımızı, hayvanlarımızı mayın tarlasında bıraktık geldik. "

Haris, zaman zaman mayın tarlasına girerek, hayvanlarına yem götürüyor.

Patlamaya rağmen kaçış

Mısti ailesinden 20 kişi de, Kobani’den kaçmak zorunda kalanlardan. Onlar da mayın tarlasından geçerek Türkiye’ye geldi. Mustafa Mısti, kaçanların rastgele yollardan geldiğini söyledi.

“Mayınların içinden geldik. Biz geçerken patlamadı ama yakınlarımız geçerken patladı. Gelenlerin bir kısmı daha önce açılan patikalardan geliyor ama bilmeyenler rastgele geliyor. Biz ölümden kaçtık geldik, mayından mı korkacağız? Geçenlerde bir akrabamın kolu koptu.”

Kobaniden gelen sınır boyundaki bir çok noktada, araçlarını geçirmek için bekliyor. Bekledikleri noktalarda zaman zaman mayınlar patlıyor. Bir süre önce meydana gelen patlamada bir çocuk yaşamını yitirdi.

Sınır tellerinden Türkiye`ye geçenler kadar Suriye`ye geçenler de var. 20`li yaşlarda bir grup genç, Yumurtalık köyü yakınlarında tel örgüleri aşarak Suriye`ye geçti. Sırtlarında çantaları bulunan gençleri karşı tarafta motosikletli bir kişi karşıladı. Grup daha sonra Kobani`nin içlerine doğru gözden kayboldu.

Kaynak: Al Jazeera


 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir