• DOLAR 32.342
  • EURO 35.196
  • ALTIN 2245.236
  • ...
Hacı Adayları Kutsal Topraklarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlk kafilenin 1 Eylül`de yola çıktığı Türkiye`den de hacı adayları, Suudi Arabistan`ın Mekke ve Medine kentlerine gelmeye devam ediyor. Kafileler halinde kutsal topraklara ulaşanhacı adayları, kalacakları yerlere yerleştikten sonra beyaz ihramlarıyla Kabe`yi ziyaret ediyor. Hacı adayları, "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk (Buyur Allah`ım emrindeyim, senin eşin ve benzerin yoktur Allah`ım)" telbiyesiyle Mescid-i Haram`a giderek, burada ilk duayı yapıyor.

Hacı adayları, Kabe`de dua ettikten sonra umreye niyet edip, Hacer-ül Esved`i selamlayarak tavafa başlıyor.

HACERÜ`L ESVED ÇEVRESİNDE YOĞUNLUK

Hacı adaylarının yoğun ilgi gösterdiği Hacerü`l Esved çevresinde de dokunmak isteyenler nedeniyle yoğunluk yaşanırken görevliler, kalabalığı dağıtmak amacıyla hacı adaylarına sık sık uyarıda bulunuyor.

Hacı adayları, dualar eşliğinde Kabe`yi tavaf ettikten sonra 2 rekat tavaf namazı kılıp, Mescid-i Haram ve sa`y alanındaki Zemzem suyundan içiyor. Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail`e, Allah tarafından ihsan edilen büyük suyun adı olan "Zemzem", Kabe`nin yaklaşık 20 metre doğusunda Makam-ı İbrahim`e yakın tavaf alanının altındaki kuyudan çıkıyor.

Tavafı tamamlayan hacı adayları, Safa ile Merve tepeleri arasında sa`y yapıyor. Kur`an-ı Kerim`de, "Allah`ın sembolleri-alametleri" olan bu tepenin aynı zamanda "arayış" anlamına geldiği belirtiliyor. Hz. İbrahim`in eşi Hz. Hacer`in, henüz süt çağındaki oğlu İsmail için su ararken bu iki tepe arasında hızla yürümesi hatta koşması sa`y hadisesi olarak anlatılıyor. Bu durum Allah`ın rahmetinin en büyük tecellilerinden anne şefkatinin de göstergesi olarak kabul ediliyor.

Sa`yin bitirilmesinin ardından umreyi tamamlayan hacı adayları, tıraş olarak ihramdan çıkıyor. Bu işlemin ardından hacı adayları, hac günlerine kadar ibadetlerini günlük kıyafetleriyle eda ediyor.

Umre ibadetini tamamladıktan sonra ihramdan çıkan hacı adayları, vakitlerini çoğunlukla Mekke`deki kutsal mekanları ziyaret ederek, tavaf ya da Kur`an-ı Kerim okuyarak değerlendiriyor. Mekke`de ziyaret edilen mekanların başında Sevr ve Hira dağlarının yanı sıra Cebel-i Rahme ve Cebel-i Nur gibi kutsal mekanlar yer alıyor. Zamanlarını arife gününe kadar Kabe`de ibadet ve tavafla geçirecek milyonlarca kişi, heyecan içinde hacı olacakları günü bekliyor.

TAVAF HALKASI GENİŞLİYOR

Suudi Arabistan yönetiminin geçen yıldan bu yana tüm ülkelerin hac kontenjanlarının yüzde 20 düşürmesine neden olan Kabe`deki genişletme çalışmaları ise büyük bir hızla yürütülüyor. 24 saat boyunca görev yapan işçiler, yeni mekanları en kısa sürede tamamlamaya çalışıyor.

Bu faaliyetler nedeniyle geçen yıllarda umre ve nafile tavaflarını Kabe`nin bulunduğu alanda ifa eden hacı adayları, artık bölgeyi çevreleyen tavaf halkalarını da kullanabiliyor. Özellikle yaşlı ve engellilerin yönlendirildiği bölge, Kabe`nin çevresinde önceki yıllarda ortaya çıkan yoğunluğu da kısmen azaltıyor.

Kutsal topraklara bu yıl 3 milyon civarında Müslüman`ın hac farizasını yerine getirmek için gelmesi bekleniyor.

KABE`DEN AYRILMAK İSTEMİYORLAR

Günlerdir kutsal topraklarda ibadetlerini yapan Türk hacı adayları ise ayrı bir heyecan yaşıyor.

Ankara`dan 25 gün önce eşiyle geldiklerini ifade eden Aydın Özdemir, "6 ay önce emekli oldum. 2010 yılında umreye gelmiştik. 8 yıldır da hac sırası bekliyorduk. Çok şükür bu yıl geldik. Ne söyleyeceğimi bilmiyorum, bu duygu anlatılmaz yaşanır" dedi.

Eşiyle birlikte hac farizasını yerine getirmeye çaışan Fatma Özdemir de "Buradan ayrılmayı canımız hiç çekmiyor, hep gelmek hep kalmak istiyoruz. Allah kısmet eder mi etmez mi bilmiyorum artık" diye konuştu.

Konya`dan eşiyle gelen Abdullah Özmen ise ilk kez geldiği kutsal topraklarda inanılmaz duygular yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu duyguyu yaşamak lazım anlatılmaz. Orada anlatıyorlar bana masal gibi geliyor, çok güzel bir duygu. Allah hepimize tertemiz, mebrur bir hac nasip nasip etsin."

Ayşe Özmen ise gördükleri karşısında çok heyecanlandığını ve tekrar gelmek istediğini vurgulayarak, "Rabbim, çoluk çocuğumun hepsini buraya çağırsın. 24 gün oldu geleli, alıştım buraya. Ayrılmak istemiyorum" dedi.

AA  

Bu haberler de ilginizi çekebilir