• DOLAR 32.34
  • EURO 35.193
  • ALTIN 2245.652
  • ...
Kobanililer için geçici kabul merkezi oluşturuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 2 bin 702 kamu görevlisi ile ülkelerinde yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye geçiş yapan Suriyelilere hizmet sunulduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili AFAD’tan yapılan açıklamada, “19 Eylül Perşembe günü Suruç’un hemen karşısında bulunan Ayn – El Arab ve çevresinde yoğunlaşan saldırılar sonucu Türkiye yönelik yoğun bir nüfus hareketi oluştu. Sınırdan geçişlerin başladığı ilk andan itibaren hemen harekete geçen Başbakanlık AFAD, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin acılarını mümkün olduğunca dindirmeye çalışıyor. AFAD ekipleri, bölgedeki faaliyetlerin sorunsuz gerçekleştirilmesi için büyük bir çaba gösteriyor ve özenle çalışıyor.”denildi.

Geçici kabul merkezi oluşturuldu
Suruç’un Yumurtalık bölgesinde sınırın sıfır noktasında AFAD tarafından bir kabul sistemi kurulduğu belirtilen açıklamada, “6 adımdan oluşan bir süreç yönetimi planladı ve uygulamaya geçirdi. AFAD, sınırın sıfır noktasında 3 bölümden meydana gelen ve 6 adımlık sürecin yönetildiği bir geçici kabul merkezi oluşturdu. Merkezin birinci bölümünde TSK Hudut Birliği ile Kızılay, ikinci bölümünde Polis, üçüncü bölümünde ise Göç İdaresinin yerleştirildiği AFAD Mobil Koordinasyon TIR’ı ile UMKE’nin hizmet verdiği Sahra Hastanesi bulunuyor.”bilgisine yer verildi. 

AFAD’ın 6 adımlık süreç yönetimi ise şöyle sıralandı:
Birinci adımda; TSK Hudut Birliği, sınırın sıfır noktasından gözle sayım sonrası uluslararası prosedürlere göre silahtan arındırma yaparak Suriyeli misafirleri tek tek içeri alıyor.

İkinci adımda; Kızılay su ve gıda dağıtımı yapıyor.

Üçüncü adımda; kadın ve erkek polisler, detaylı arama yapıyor.

Dördüncü adımda; sağlık ve tedavi ihtiyacı varsa UMKE, sahra hastanesine veya 112 ile hastaneye sevk ediliyor.

Beşinci adımda; AFAD Mobil Koordinasyon TIR’ına yerleştirilen Göç İdaresi personeli Suriyelileri tek tek kayıt altına alıyor.

Altıncı adımda; Suriyeliler, servis araçları ile Dostluk Parkı ve YİBO’da AFAD’ın kurduğu 2 geçici toplanma merkezine götürülerek buralardaki odalara ve AFAD Otel Çadırlarına yerleştiriliyorlar.

AFAD koordinasyonunda yapılan insani yardımlar ise  şöyle anlatıldı:
“AFAD, 2 geçici toplanma merkezini Dostluk Parkı ve YİBO’da oluşturdu. Bölgeye, 24 bin kişilik çadır ulaştırdı. 10 bin kişilik çadır kurulumunu tamamladı, kalanlarının kurulumu sürüyor. Geçici toplanma merkezlerinde kurulan çadır ve odalarda 2 bin 500 Suriyeli misafir kalıyor. Sınırdan geçiş yapan Suriyelilerin büyük kısmı da akraba ve tanıdıklarının yanına ulaştırıldı.

Bugüne kadar 22 bin 900 battaniye, 10 bin uyku süngeri, 2 bin naylon branda, 4 bin mat, 7 bin hijyen kiti dağıtımı yapıldı. Her gün 15 bin kişilik sıcak yemek dağıtımı, 5 bin kişilik çorba, 4 bin kumanya dağıtımı yapılıyor. Ayrıca 23 bin 500 kişiye sıcak yemek, 37 bin 92 paket yüksek enerjili bisküvi, 43 bin 240 Litre (0,5 Lt su), 9 bin kişilik çorba, 19 bin kişilik yemek dağıtıldı.

228 Suriyeli kabul merkezindeki sahra hastanesinden hastanelere sevk edildi.”

2 bin 702 kamu görevlisi sahada çalışıyor
AFAD, Göç İdaresi, Jandarma, Polis, Sağlık Bakanlığı personeli ve diğer kurumların personelinden 2 bin 702 kamu görevlisinin görev aldığı çalışmalar için bölgede, 3 AFAD mobil koordinasyon tırı, 2 personel otobüsü, 2 AFAD personel otobüsü, 14 AFAD aracı, 1 AFAD KBRN aracı, 30 ambulans, 1 personel çadırı, 1 şişme çadır, 6 UMKE aracı, 1 konteyner mutfak tırı, 1 seyyar mutfak, 1 nakliye aracı, 1 haberleşme aracı, 1 kamyon, 7 araç, 1 jeneratörünün bulunduğu açıklandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir