• DOLAR 32.339
  • EURO 35.144
  • ALTIN 2240.783
  • ...
Gazzeli Aileler `insani krizin` Eşiğinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - israil`in son saldırılarında evleri yıkılan ve hasar gören Gazzeliler, yaklaşan kış ayları nedeniyle endişe duyuyor.

Saldırılarda kısmen yıkılan evlerinde yaşamak zorunda kalan Gazzeli aileler, kış bastırmadan evlerinin kapı ve pencerelerini onarmanın veya soğuklardan korunmak için kumaş ve naylon parçalarıyla kapatmanın yollarını arıyor.

Gazzeli Mumin Abdulkerim (45), geceleri ciddi soğukların yaşanmasının kendisini yağmurlar başlamadan gerekli tedbirleri almaya yönlendirdiğini söyledi.

Dört çocuk sahibi Abdulkerim, "Çocuklarım geçen gün karın ağrısından şikayet etti. Doktor bunun soğuğa maruz kalmalarından kaynaklandığını söyledi. Sağlık problemlerinin tekrarlanmaması için evin pencerelerini naylon ve kumaşlarla kapatmaya çalışıyorum. İsrail`in son saldırılarının ardından resmi veya gayri resmi olarak imar çalışmalarına başlanmadı. Yağmurların gelmesiyle insani kriz yaşayacağız" dedi.

Gazze`de yaşayan 6 çocuk annesi Semah el-Mısri, kısa bir süre içinde soğukların geleceği ve yağmur beklendiği yönündeki haberlerin kendisini endişelendirdiğini kaydetti.

Mısri, kısmen yıkılan evini göstererek, "Kış, ailelerin bir araya geldiği sıcak geceleri hatırlatır fakat Gazze`de israil`in açtığı henüz kapanmayan yaraları kanatacak. Gazzeli aileler için hayat çok zor olacak. İsrail`in saldırıları nedeniyle evlerde oluşan hasarlar yüzünden yağmur yağdığında sular evlere sızacak" diye konuştu.

Saldırılar sırasında çoğu evin pencerelerinin uçtuğunu kaydeden Mısri, "Şu anda pencereleri kumaşlarla, naylonlarla kapatmaya çalışıyoruz. Maalesef ekonomik durumumuz yeni bir pencere taktırmaya elvermiyor" sözleriyle içinde bulundukları durumu anlattı.

Evinin büyük bir kısmı yıkılan Fadl el-Huluv (40) ise kışın yaklaşmasından daha fazla endişe duyuyor. Huluv, çalışamadığını ve bu nedenle kiraya çıkamayacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Ailemle bu yıkık evde oturuyoruz. Ancak yaklaşmakta olan kış veni düşündürüyor. Yağmurların başlamasıyla insani felaketle karşı karşıya kalacağız. Soğuklardan korunmak için en azından kapıları kumaş ve naylonlarla kapatmayı düşünüyorum."

Pencereden yağan yağmuru izleyen Nur Ebu Şeneb (16) ise "İmar çalışmaları durdu ve kış kapıda soğuklarla nasıl başa çıkacağımızı bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

Filistin Meteoroloji Müdürlüğü, cumartesi gününden itibaren hava sıcaklarının düşmesinin beklendiğini ve yağmurların ülkeyi etkisi altına alacağını belirtti.

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze`ye, 7 Temmuz`da havadan ve denizden, 17 Temmuz`da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır`ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos`ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.

israil`in saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kaldı. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir