• DOLAR 32.342
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2241.63
  • ...
Yağlı yiyecekler kalp krizine davetiye çıkarıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Kalp sağlığı için, beslenmede yağ tüketimine ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmesi önem taşıyor. Son yıllarda spora zaman ayırmamak, yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek kan yağlarının yani kolesterolün artmasına neden oluyor. Kolesterol yüksekliği de kalp damar hastalıklarına, kalp krizine davetiye çıkarıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, kolesterol sorunu bulunan kişilerin eğer dışarıda yemek yiyeceklerse yağ içeriği en düşük olan besinleri tercih etmesi gerektiğini belirtti. Hamzaoğlu, “İş hayatında bazılarımız sık sık dışarıda yemek yemek zorunda kalabiliriz. Bu durumda salata ve ızgarada pişmiş et yemekte fayda vardır. Vücuttaki kolesterolü artıran faktörlerin başında yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek gerekiyor. Kolesterolü düşürmenin yolu yağ oranı düşük yiyeceklerle beslenmekten geçiyor” şeklinde konuştu.

Kalp sağlığı için, beslenmemizde yağ tüketimine ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmesinin önem taşıdığını dile getiren Hamzaoğlu, “Yağlar, yağ asitlerinden oluşuyor ve başlıca 3 gruba ayrılıyor. Doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri. Doymuş yağ asitleri, oda sıcaklığında katı halde, hayvansal kaynaklı besinlerde ve bitkisel margarinlerde bulunuyor. Tekli doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı halde ve zeytin, fındık, ceviz yağları ve bazı yeşil yapraklı besinlerde bulunuyor. Çoklu doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı halde, bitkisel sıvı yağlarda (ay çiçek yağı mısırözü yağı ve soya yağı) ve balıkta bulunuyor.”ifadelerini kullandı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu kolestrol düşürücü kalp koruma yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

Yağları hiç mi tüketmemek gerekir?
Hayvansal besinlerden alınan doymuş yağların dışında ihtiyacınız olan günlük yağ gereksiniminizi, zeytinyağı (yerine fındık yağı) ile birlikte mısır özü yağını (veya yerine soya, ay çiçek yağı) eşit oranda karıştırıp yemeklerde ve salatalarda karışım yaparak kullanabilirsiniz. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar kalp sağlığı açısından değerli yağ asitlerine sahip olduğundan bunlara beslenmenizde yer veriniz. Ancak yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tüketilmesi kan kolesterol oranını düşürmüyor. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz tüketmeniz yeterli oluyor. Bir tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet siyah veya yeşil zeytin tercih edebilirsiniz.

Besinlerde bulunan ve görünmeyen doymuş yağları azaltmak için et, süt, peynir ve yoğurdu az yağlı veya yağsız tercih ediniz.

Et grubu besinleri ne kadar tüketilmeli?
Kırmızı et kötü besindir ve hiç yenilmemelidir, beyaz et iyidir ve istenildiği kadar yenilebilir gibi düşünceler olabilir, bu düşünceler tamamen yanlış. Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalar grubuna giriyor. Bu grup besinler belirli miktarlarda kolesterol içeriyorlar. 100 gr orta yağlı bir balığın yaklaşık 85 mg, 100 gr derisiz tavuk etinin 80 mg ve 100 gr dana etinin 90mg kolesterol içerdiği unutulmamalıdır. Beyaz et tercih edilebilir, ancak ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Önemli olan bu besinlerin ne sılıkkla ve ne miktarda yenildiği. Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için yağsız kırmızı eti haftada 1-2 kez olmak üzere yaklaşık 100 gr tüketilmesi öneriliyor.

Posalı besinler (sebze, meyve, bakliyatlar) beslenmemizde kaç öğün yer almalı?
Sebze meyve ve bakliyatlar tüketilmesi hakkında da bilgiler veren Hamzaoğlu, “Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına deniyor. Posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Beslenmenizde posalı besinlerin tüketiminin artırılması gerekiyor. Bunun için; Meyve, sebze ve salata tüketimini arttırın. Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeği tercih ediniz. Kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketiniz. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yiyiniz. Pirinç pilav yerine bulgur pilavını tercih ediniz. Aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmenizde haftada 2-3 kez yer veriniz.”şeklinde konuştu. (Zeki Aras – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir