• DOLAR 32.341
  • EURO 35.123
  • ALTIN 2238.811
  • ...
`Kırmızı et fiyatlarındaki artış, hayvan arzı artışı ile önlenecek`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, kurban seçimi ve kesimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Ilgaz, vatandaşlara arz fazlalığı nedeniyle küçükbaş hayvanları tercih etmelerini önerirken, büyükbaşta ise dişi hayvan kesilmemesi konusuna, hayvan varlığımızın devamı açısından özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’deki kırmızı et fiyatlarındaki artışa da değinen Zeki Ilgaz, besilik hayvan arzının artmasının orta vadede fiyat artışlarına bir çözüm olacağını ifade ederek, “1 milyon ton olan kırmızı et üretimimizin en az 1,5 milyon tona çıkması, vatandaşlarımızın yeterli ve sürekli kırmızı et tüketimini sağlamayı dengeleyecektir” dedi.

Zeki Ilgaz, Kurban Bayramı öncesinde hayvan hareketleri nedeniyle hayvan hastalıklarının yayılma olasılığının olduğunu ve bunu önlemeye yönelik tedbirler alınması gerektiğini belirterek, “Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların önce muayene ve gerekli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak muayene ve kontrolden sonra sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek, iller arası nakline izin verilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ilgaz, hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç, kurbanlık hayvanların; hayvan pazarları, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapacak işletmelerde alınıp satılabildiğini belirtti.

“Hayvan varlığının devamı için dişi hayvan kesilmemeli”

Kurban kesiminin önemine de değinen Ilgaz, “Kurban kesimi gerçekleştirilen yerlerde çevre temizliğine uygun olarak kesim yapılması çok önemlidir. Ayrıca dişi hayvan kesilmemesi için gösterilecek hassasiyet de hayvan varlığının devamının sağlanması için son derece önemlidir” dedi.

"Et tüketimimiz 35-36 kg ile dünya ortalamasının altında"

Ilgaz vatandaşların daha ucuz olması sebebiyle beyaz et tüketimini tercih ettiğini belirterek, et tüketim oranlarına ilişkin bilgiler verdi.
Ülkemizde kişi başı yıllık et tüketiminin 5-6 kg balık; 11-13 kg kırmızı et ve 19-20 kg beyaz et olarak bir dağılım gösterdiğini; toplam 35-36 kg civarında olduğu tahmin edilen kişi başına yıllık et tüketiminin, 38-40 kg civarında olan dünya ortalama rakamının biraz altında kaldığını belirtti.

"Hedef 1.5 milyon ton kırmızı et üretimi"

Ülkede refah düzeyi arttıkça, kırmızı ete olan talebin artmaya devam edeceğini belirten Zeki Ilgaz, “Şu anda yaklaşık 1 milyon ton olan kırmızı et üretimimizin en az 1,5 milyon tona çıkması, vatandaşlarımızın yeterli ve sürekli kırmızı et tüketimini sağlamayı dengeleyecektir. Bunun için kapasitelerimiz yeterlidir. Önemli olan arzın sürekli ve istikrarlı olmasının sağlanmasıdır. Bu vesileyle halkımızın yaklaşan Kurban Bayramı’nı SETBİR adına en içten dileklerimle kutlarım.” İfadelerine yer verdi. (Emrullah Araz-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir