• DOLAR 32.34
  • EURO 35.125
  • ALTIN 2235.685
  • ...
Mutlu bir evlilik kalbe iyi geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugün Dünya Kalp Günü.  Dünyada her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirirken,  Ülkemizde 3,5 milyon kronik kalp hastası bulunuyor. Vücudumuzun en duygusal organı olan kalp, aynı zamanda yaşadığımız tüm duygulardan etkileniyor. Yapılan son araştırmalar, huzurlu ve mutlu bir evliliğin hem kalp sağlığı yönünden, hem de kalp krizine bağlı ölümleri azaltması açısından kalbe iyi geldiğini gösteriyor.

Hipertansiyon kalbin düşmanı

Kalp hastalıklarının başlıca sebeplerinden biri hipertansiyon. Türkiye’de her üç yetişkinden birinde hipertansiyon görülüyor. Hem kalp krizi hem de felç riskini arttıran hipertansiyon, kalp yetmezliğine de neden oluyor. Yapılan araştırmalar, hipertansiyon hastalarının yarısının, hastalığının farkında olmadığını ortaya koyuyor. Kalp hastalıkları için çok önemli bir risk faktörü olan hipertansiyon için mutlaka düzenli kontrol ve tedavi yapılması gerekiyor.

“Düzenli ve mutlu bir beraberlikle kalbimiz sağlıkla atabiliyor”

Kalp hastalıklarından korunmak için doğru beslenme, hareketli bir yaşam, sigara içmemek ve mutlu bir evliliğin önemine dikkat çeken Liv Hospital Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu “Her ne kadar Türkiye  vatandaşlarının, genetik olarak kalp hastalığına yatkınlığı  olsa  da, düzenli yürüyüş yapmamak, sigara içmek ve  aşırı tuz tüketimi kalp hastalıklarını tetikliyor. Yani hayat tarzında küçük değişiklikler yaparak, kalp sağlığını korumak mümkün. Buna bir de düzenli ve mutlu bir beraberlik eklendiğinde, kalbimiz sağlıkla atabiliyor’’ dedi.

Kalbinin sesine kulak ver

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çatakoğlu kalp sağlığının korunması için şu önerilerde bulunuyor:

- Günde mutlaka yarım kilo sebze meyve tüketilmesi gerekiyor. Çünkü sebze ve meyveler vücuttaki kötü yağlarla mücadelede ederek, kilo vermeyi de sağlıyor.

- Katıyağ yerine zeytinyağı tercih edilmeli. Zeytinyağı vücuttaki iyi kolesterolü artırıyor, kötü kolesterolü azaltıyor.

- Günde bir fincan Türk kahvesi kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Ancak yüksek tansiyon hastalarının birden fazla Türk kahvesi içmemesi gerekiyor.

- Kalp hastalıklarında stres en önemli faktörlerden birini oluşturuyor. Stres, yanlış beslenmeyi de tetikliyor.  Hafta sonları yapılan doğa yürüyüşleri hem stresi azaltmak için hem de kalp açısından fayda sağlıyor.

- Günlük hayatta yaşanılan duygu ve olaylar kalbi etkiliyor. Evlilik  de bunlardan bir tanesi. Mutlu ve huzurlu bir evliliği olan kişilerin, kalp krizi geçirme oranları bekarlara göre daha düşük ve yaşam süreleri daha uzun. Bu yüzden kalbiniz için sevdiklerinizle bol bol, neşeli ve kaliteli zaman geçirin.

- Yapılan araştırmalara göre siyah çikolata yedikten sonra (yüzde 85 kakao) özellikle bacak damarlarında daralma ve tıkanma olan hastaların daha uzun mesafe yürüyebildikleri ve ağrılarını azaldığını gösteriyor.

- Mümkün olduğunca az tuz tüketmek gerekiyor.

- Her gün düzenli olarak yarım saat doğa yürüyüşü yapılmalı. Asansör yerine merdiven kullanılmalı ve spor yapmalı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir