• DOLAR 32.341
  • EURO 35.171
  • ALTIN 2245.822
  • ...
 Erdoğan Obama ile IŞİD`i Görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NEW YORK - Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre telefon görüşmesi, Erdoğan’ın New York’ta konakladığı The Peninsula otelinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile biraraya gelmesi öncesinde gerçekleşti.

Görüşmede iki liderin, IŞİD dahil olmak üzere bölgedeki terör örgütleriyle mücadele ve Suriye meselesi gibi konularda Türkiye ve ABD’nin ortak bir stratejiyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladıkları öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama’nın önümüzdeki süreçte de yakın temas içinde olmaları konusunda da mutabık kaldıkları kaydedildi.

Erdoğan-Biden görüşmesi

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden`ı, New York’ta konakladığı The Peninsula otelde kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra terörle ortak mücadele, Irak ve Suriye’deki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından istikrarın tesisini hedefleyen çalışmalara Türkiye ve ABD’nin birlikte katkı sağlamaları, Suriye’de yeni bir düzen ve istikrarın temin edilmesi gerektiği konuları da ele alındı.

Bölgede artan mülteci sorunu da masaya yatırılırken bu soruna çözüm üretmek için de ortaklaşa çalışmanın önem taşıdığı vurgulandı.

Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Biden, Irak ve Suriye’den gelen çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapmasından ve insani yardım sağlamasından dolayından Türkiye’ye teşekkür etti.

IŞİD’in bölgesel bir tehdit olduğu ve nihayetinde yenilgiye uğratmak için bölgesel bir strateji gerektirdiği konusunda mutabık kalan Erdoğan ve Biden, askeri harekat, örgütleri finanse etmeyi durdurma çabası, bölgeye akın eden yabancı savaşçılarla mücadele, örgütün aşırılık yanlısı ideolojisini yasadışı kılma gibi çeşitli yollarla IŞİD’i yenilgiye uğratmak için geniş katılımlı bir koalisyon kurulmasına acilen ihtiyaç olduğunu görüştü.

Erdoğan ve Biden ayrıca, bölgedeki mültecilere insani yardım sağlamada birlikte çalışmayı taahhüt etti.

Beyaz Saray`dan Obama-Erdoğan görüşmesine dair açıklama

Bu arada Obama-Erdoğan görüşmesine ilişkin Beyaz Saray`dan da bir açıklama geldi.

Beyaz Saray açıklamasında, Obama`nın New York`tan Washington`a dönerken başkanlık uçağı Air Force One`den Cumhurbaşkanı Erdoğan`la görüştüğü belirtildi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki zaten güçlü işbirliğini daha da ileriye götürmeye yönelik atılabilecek adımlar dahil olmak üzere, IŞİD`in Irak ve Suriye`de oluşturduğu tehdide karşı koymak için iki ülkenin birlikte yürüttüğü çalışmaların ele alındığı kaydedildi.

Obama`nın Türkiyeli yetkililer ve yerel grupların, BM ile birlikte, sadece bu hafta on binlercesi dahil olmak üzere Türkiye`ye büyük boyutta mülteci akışını üstlenmede sergiledikleri çalışmaları övdüğü bildirildi.

İki liderin, bundan sonra da aralarındaki yakın istişareyi sürdürme hususunda mutabık kaldıkları belirtildi.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir