• DOLAR 32.519
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2434.701
  • ...
Gazze`yi Birlik Hükümeti Yönetecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE: Mısır`da kalıcı ateşkes görüşmelerini yürüten Filistin heyetinin Başkanı Azzam Ahmed Hamas ile Fetih arasında Gazze Şeridi`nin yönetimi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Ahmed, "Gazze`deki tüm memurların maaşı birlik hükümeti tarafından ödenecektir, çünkü onların hepsi Filistinli ve bu hükümet Filistinlilerin hükümeti" diye konuştu.

Azzam ayrıca, "Uzlaşı hükümetinin önündeki tüm engelleri kaldırmak için anlaşmaya vardık" ifadesini kullandı.

Maaş krizi

Filistin`de kurulan Birlik Hükümeti, Haziran ayında Batı Şeria`daki memur maaşlarını öderken, `kaynak yetersizliğini` gerekçe göstererek Gazze`dekilerin maaşını ödeyemeyeceğini açıklamıştı.

Gazze’deki eski Hamas hükümeti çalışanları, maaşlarının yatırılmamasını protesto etmek amacıyla Batı Şeriada’ki eski hükümet çalışanlarının maaşlarını ATM’lerden çekmelerini engellemişti.

Bankalara 1 milyar dolardan fazla borcu olan Filistin Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze’de 165 bin kişiye her ay 100 milyon dolar maaş ödüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise, maaş ödemeleri ve rutin işleyiş için gereken miktarın 120 milyon dolar olduğunu açıklamıştı.

`Hamas Gazze`nin konrolünü devretmeli`

Ağustos ayının sonlarında Türkiye Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni için Ankara’ya gelen Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, Gazze için varılan ateşkes anlaşmasını Al Jazeera’ye değerlendirmiş, “Filistin hükümeti Gazze’de olacak, artık sınır kapılarında Hamas olmayacak” demişti.

Maliki ayrıca, "Hükümet Gazze’de de, Batı Şeria’da olduğu gibi özgürce çalışmalıdır. Hükümetin yönetimi nasıl sağlayacağı konusu, Hamas ve Fetih arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmasına bağlı olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

2 Haziran`da anlaşmaya varıldı

Gazze`yi yöneten Hamas, Fetih hareketiyle birlik hükümetinin kurulması konusunda 2 Haziran’da anlaşmaya vardı. Ardından Rami Hamdallah önderliğindeki hükümet üyeleri yemin ederek göreve başladı.

Ancak birlik hükümetinin kurulmasının ardından, Doğu Kudüs`te üç Yahudi yerleşimcinin kaçırılmasını gerekçe gösteren ve Hamas`ı suçlayan İsrail Gazze`ye saldırmaya başladı.

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze`ye, 7 Temmuz`da havadan ve denizden, 17 Temmuz`da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra ordusunu karadan çeken İsrail, Mısır`ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos`ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 578`i çocuk 2 bin 147 kişinin şehid olmuştu 11 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters 

Bu haberler de ilginizi çekebilir