• DOLAR 32.604
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2493.349
  • ...

VAN- Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası tarafından, ekonomik güç birliği yoluyla İngiltere ve Türkiye’deki şirketler arasındaki ticari ilişkilerin gelişimini teşvik hedefiyle hazırlanan Mutabakat Bildirisi, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile imzalandı.

Van’da yapılan imza törenine Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gaunt ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva katıldı.

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, Mutabakat Bildirisi ile Vanlı şirketlere, İngiltere'deki şirketlerle karşılıklı teşvikler ve kolaylıklar sağlanmasına öncülük etmekten dolayı duydukları mutluluğu ifade etti.

“Van ve İngiltere’deki spesifik iş fırsatlarına köprü olacak”

Gaunt, “Mutabakat Bildirisi ticaret, yatırım, teknoloji transferi alanlarında etkili işbirliğine katkı sağlayacak ve kolaylaştıracak. Bu bildiri ile ekonomik ve endüstriyel faaliyetlerde, bilgi alışverişi yolu ile iki ülke arasındaki ekonomik ve sanayi işbirliği genişleyecek, iş fırsatları hakkındaki bilgiler karşılıklı olarak paylaşılacaktır. Mutabakat Bildirisi, her iki kurumun üyeleri aracılığıyla ticaret ve iş olanaklarını genişletmeyi amaçlayan bir bakış ile Van ve İngiltere’deki spesifik iş fırsatlarına köprü olacak.” Dedi.

“Van her zaman yatırımcılar için uygun bir yatırım ortamına sahiptir”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası ile böylesi bir işbirliğinden memnuniyet duyduklarını belirterek “Birçok ülke ile işbirliklerimiz başlamıştı. İngilizlerle ilk kez böyle bir çalışma yürütüyoruz. Van Türkiye’nin en doğusunda kendine ait özel potansiyeli ile çok önemli bir cazibe merkezidir. Van’ı merkez kabul edersek, 2 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 800 milyon insana hizmet verecek bir konumdadır.  Tüm bu potansiyelleri ile Van her zaman yatırımcılar için uygun bir yatırım ortamına sahiptir. Bizler batılı dostlarımızla her türlü işbirliğine ve ortaklığa hazırız.” İfadelerini kulandı.

Takva, ülkeler arasındaki politik gelişmelerin ticaretin önünde engel teşkil etmemesi gerektiğini söyleyerek “Ticaret hiçbir zaman politik gelişmelerin gölgesinde kalmamalı. Çünkü Tüccarlar dünyaya farklı bakıyor. Siyasilerle aynı düşünmeyebiliyoruz.” dedi.

Ortak girişimler desteklenecek

Mutabakat Bildirisi (MOU - Memorandum of Understanding), iki ülkedeki şirketlerin ticaret, yatırım, teknoloji transferi, teknik, mesleki deneyim, ekonomik ve ticari yasa - yönetmelik hakkında bilgi alışverişi gibi konuları kapsıyor. Bu anlaşma ile Türkiye ve İngiltere’deki şirketler, ikili yatırım ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla seminer, konferans ve eğitim programları düzenlerken aynı zamanda kendi bölgelerinde iş yapmanın inceliklerini de birbirleriyle paylaşacaklar.

Mutabakat Bildirisi kapsamında, ortak girişimler yoluyla yatırım ve teknoloji transferi teşvik edilecek ve belirli projeleri ve ortakları belirlemek için karşılıklı destek sağlanacak. İkili ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla her iki ticaret odasının üyelerine yönelik seminerler, konferanslar ve eğitim programları düzenlenecek.  Fuar ve sergilere katılımda destek verilecek.

Ticaret Odası üyelerinin işbirliğini genişletmek amacıyla iki ülke arasındaki sanayi ve ticari heyetlerin ziyaretleri ve alışverişleri ve ticari, endüstriyel ve ekonomik yasa ve yönetmelik hakkında bilgi alışverişi kolaylaştırılacak.

Bilgi, bağlantılar ve işletme maliyetleri göz önüne alınarak yapılacak etkinliklerin kapsamında ise; enerji, bilişim, ilaç, sağlık, nano teknoloji, bilim ve inovasyon gibi sektörlerden başlayarak üç ayda bir iki sektörü kapsayacak eğitim programları ve seminerler planlanırken, İngiliz ve Türk şirketlerinin bu alanlarda gerçekleştirebilecekleri işbirliği fırsatları değerlendirilecek.(Hacı Yılmaz-İLKHA)