• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...

BİTLİS - Proje ile Hizan ekonomisine ‘Fıstık’ gibi bir katkı sağlanması bekleniliyor. Hizan’ın sarp dağlık alanlarında bulunan köylerde mevcut olan ve yakmanın dışında herhangi bir fonksiyonu olmayan menengiç (buttum) ağacı budanarak fıstık ağacına dönüştürülüyor.

Konu hakkında açıklamada bulunan Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, ilk etapta 3 bin ağacın budaması ve aşılamasının yapıldığını söyledi.

Hizan ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan bu projenin hayata geçmesi halinde Hizan’ın fıstık üretiminde söz sahibi olacağını belirterek, “Bu yıl yaklaşık 3 bin menengiç (buttum) ağacına aşı yapıldı. Bu yıl yaptığımız arazi tespitlerinde bu aşıların yaklaşık yüzde 85 oranında başarı sağladığını gördük. Projenin böyle başarılı yürümesi sonucunda daha geniş kapsamlı ikinci bir proje hazırladık. Proje kapsamında 10 bin menengiç ağacını fıstık ağaçlarına dönüştüreceğiz.” dedi.

Fıstık ağacına dönüştürülecek ağacın süresi ve verimi hakkında da bilgi veren Korkmaz, “Yabani formdaki bir ağaç dördüncü yılında verime geçerek ortalama 10 kilogram meyve verecektir. Böylece dördüncü yılda 10 bin ağacın 100 bin kilogram fıstık vereceği hesap edilirse her yıl 2 milyon TL'lik çiftçilerimize katkısı olacaktır. Bunun da her yıl artarak devam edeceği düşünülürse ilçenin ekonomisi yükselecek ve ilçenin kaderi değişecektir.” şeklinde konuştu.

Öte yanda fındık yetiştiriminde Karadeniz’e rakip olan Hizan ilçesinin fıstık yetiştiriminde de Güneydoğuya rakip olması bekleniliyor. (Şükrü Tontaş-İLKHA)