• DOLAR 32.578
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2426.01
  • ...
"Cami ve külliye hayırseverlerin yardımını bekliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Çavuşlar köyünde 25 Mayıs 2013 tarihinde temeli atılarak yapımına başlanan cami ve külliye inşaatının biran önce bitmesi için hayırseverlerin yardımına ihtiyacı olduğu belirtildi.

Külliye olarak tasarlanan komplekste, ana ibadet bölümü ile mahfel katından oluşan caminin yanı sıra projelendirilmiş medrese kısmında, bay ve bayanlara ait özel okuma salonları, idari birimler, toplantı salonları, kütüphane, bilgi işlem, bilgisayar salonu, hafız odaları, öğrenci yatakhaneleri, mutfak, sosyal etkinlik alanları, taziye evi ve cenaze yıkama yeri, çatı katında 200 kişilik çok amaçlı salon gibi kapsamlı aktiviteler bulunuyor.

Camii ve külliyesi hakkında İLKHA’ya bilgi veren Çavuşlar Köyü Camii ve Külliyesi Yaptırma Yaşatma Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı M. Fuat Öğün, devasa proje hakkında bilgiler vererek, hayır abidesinin biran önce bitmesi için hayırseverlerin yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

“Bölgede cami ve külliye tarzında bu bir ilk projedir”
Cami ve külliye projesiyle ilgili bilgi veren Öğün, bu projenin bölgede hem cami ve hem de külliye tarzında bir ilk olduğunu söyledi.

Caminin 3 kat, külliyenin ise 5 kattan oluştuğunu ifade eden Öğün, “Külliyemizin cami kısmı üç kattan oluşuyor. Taziye yeri olmak üzere 2 kat da camiden meydana geliyor. Külliyeye gelince, en alt kat talebelerin sosyal aktivite ihtiyaçlarını karşılamak içindir. Külliyemizin zemin katında bayan ve erkeklere yönelik Kuran kursu olacak. Ayrı 2 bölüm şeklinde olacak.  Bir katta medrese olacak.  Başka bir katta ise hafızlık eğitimi verilecek.  Ayrıca etüt odaları ve 200 metre kare bir kütüphanemiz de olacak. Yine külliyemizde idari birim olacak. Başka bir katta ise öğrencilerin yatılı olarak kalabileceği yerimiz var. Toplam olarak 72 talebenin rahatlıkla kalabileceği bir yerdir. Külliyemizin en son katında da çok amaçlı bir konferans salonu olacak.  Bu salon hem köylülerin hem de talebelerin faydalanması içindir. Ayrıca proje kapsamında 2 adet minare de yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“Bay-bayanlar için girişleri ayrı abdesthaneler olacak”
Cami ile külliye arasında bir boşluk olduğunu belirten Öğün, “Burada 21 adet WC olacak. Abdest alma yeri olacak. Burada girişleri ayrı olmak üzere bayan ver erkeklere ayrı ayrı yerler tahsis edilecek.” dedi.

"Cami ve külliye bahçesi için kullanabileceğimiz fazla bir arsamız yok”
Öğün, “Şuanda sıkıntımız. Cami ve külliyemizin bahçe için kullanabileceğimiz fazla bir arsamızın olmayışıdır. Köylülere ait arsa var. İnşallah onlar bu sıkıntıyı görür ve bu konuda yardımcı olurlar.” dedi.

"Fıkıh, Hadis, Kelam, Tefsir ilimlerinin yanı sıra fenni ilimleri de okutacağız”
“Bitecek olan Külliyede Fıkıh, Hadis, Kelam ve Tefsir ilimlerinin yanı sıra feni ilimlerinin okutulmasını sağlayacağız.” diyen Öğün, hedefimiz, ilköğretimi bitiren çocuklarımız alıp, üniversiteyi bitirmiş olarak mezun olmasını sağlayacağız, İnşallah. Bu bilişim çağında tek yönlü okumak olmuyor.” ifadelerine yer verdi.


 

“Cami ve külliyenin yapımı için 2 trilyon 200 milyar para gerekiyor”
Camilerinin bayındırlık birim fiyatı yani toplam tutarının 2 trilyon 200 milyar eski paraya denk olduğunu ifade eden Öğün, “köylülerin yardımıyla kabasını bitirdik. Köylülerin yanı sıra hayırseverlerin yardımıyla şuana kadar 600 milyar civarında bir paramız gitti. Cami ve külliyemizin çevresini treverter taş kaplamasını yapıyoruz. Zeminlerini fayans ve mermer yapacağız.” dedi.

“2016 yılının sonbaharında cami ve külliyemizi bitirmeyi hedefliyoruz”
Öğün, “2016 yılının sonbaharında cami ve külliyemizi bitirmeyi hedefliyoruz. Köyümüzde 5 binin üzerinde bir nüfus var. Köylülerimizin geçimi hayvancılık üzerinedir. Hayvancılık son zamanlarda azaldığı için insanlarımız kıt kanaat geçiniyorlar. Bu devasa projemizin yapımında yardırmaları oluyor. Sadece köylü vatandaşlarımızın yardımıyla bu proje bitmez. Bütün hayırseverlerden yardım talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

"Devasa hayırlı projenin bitmesi için hayırseverlerden yardım istiyoruz”
Bu devasa hayırlı bir projenin bitmesi için hayırsever Müslümanlardan yardım istediklerini belirten Öğün, “Allah’a şükür, şuana kadar hayır sahipleri bizleri yalnız bırakmadı. Bundan sonra da bu devasa hayırlı projenin bir an önce bitmesi içinde bizlere yardım etmelerini istiyoruz. Bu proje misali bu memlekette bir benzeri şuan için yok. İnşallah bu gibi hayırlı abidelerin sayısı çoğalır. Ayrıca Külliyemizde 30 kadar odamız var. Bu odalarımızı yapmak isteyen hayırseverler, isterlerse isimlerini de verebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Hayırlı yerlere yardım edenlerin amel defterlerine sevaplar yazılmaya devam edilir”
Son olarak Öğün konuşmasını şöyle tamamladı: Efendimiz Hz Muhammed (sav) amel defterinin kapanmadığı yerlere işaret buyurarak,  “Bunlar sadaka-i câriye, faydalanılan ilim ve anne babasına dua eden Müslüman evlattır” buyuruyor. Her kim bu gibi hayırlı yerlere yardımda bulunursa ve hayırlı faaliyetler yapıldıkça, Efendimizin hadsinde geçtiği üzere kendisinin defterine devamlı hayır ve sevaplar yazılmaya devam edilir.”  (Nihat Kanat, Enis Ağırbaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir