• DOLAR 32.521
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2432.184
  • ...
Kalp sağlığı için önemli tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Dünyada her yıl 17 buçuk milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Vücudumuzun en duygusal organı olan kalp, yaşadığımız tüm duygulardan etkileniyor. Özellikle Türkiye’de kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüksek olduğunu söyleyen Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, bunun en önemli sebebinin yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam olduğuna dikkat çekti. Çatakoğlu “Her ne kadar ülke insanımızın genetik olarak kalp hastalığına yatkınlığı olsa da, düzenli yürüyüş yapmamak, sigara içmek, aşırı tuz tüketimi kalp hastalıklarını tetikliyor” diyor.

Hipertansiyonunun farkında ol
Kalp hastalıklarının başlıca sebeplerinden birinin hipertansiyon olduğu belirten Doç. Dr. Çatakoğlu,  “Türkiye’de her üç yetişkinden birinde hipertansiyon görülüyor. Hem kalp krizi hem de felç riskini arttıran hipertansiyon, kalp yetmezliğine de neden oluyor. Yapılan araştırmalar, hipertansiyon hastalarının yarısının, hastalığının farkında olmadığını ortaya koyuyor. Kalp hastalıkları için çok önemli bir risk faktörü olan hipertansiyon için mutlaka düzenli kontrol ve tedavi yapılması gerekiyor.”diye belirtti.

Doç. Dr. Çatakoğlu,  kalp sağlığı için şunları tavsiye etti:


Kalbin için bunları yap!
-Günde mutlaka yarım kilo sebze meyve tüketilmesi gerekiyor. Çünkü sebze ve meyveler vücuttaki kötü yağlarla mücadelede ederek, kilo vermeyi de sağlıyor.

-Katı yağ yerine zeytinyağı tercih edilmeli. Zeytinyağı vücuttaki iyi kolesterolü artırıyor, kötü kolesterolü azaltıyor.

-Günde bir fincan Türk kahvesi kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Ancak yüksek tansiyon hastalarının birden fazla Türk kahvesi içmemesi gerekiyor.

-Kalp hastalıklarında stres en önemli faktörlerden birini oluşturuyor. Stres, yanlış beslenmeyi de tetikliyor. Yoga, meditasyon, hafta sonları yapılan doğa yürüyüşleri hem stresi azaltmak için hem de kalp açısından fayda sağlıyor.

-Günlük hayatta yaşanılan duygu ve olaylar kalbi etkiliyor. Evlilik de bunlardan bir tanesi. Evli insanların kalp krizi geçirme oranları bekarlara göre daha düşük ve yaşam süreleri daha uzun.

-Yapılan araştırmalara göre siyah çikolata yedikten sonra (yüzde 85 kakao) özellikle bacak damarlarında daralma ve tıkanma olan hastaların daha uzun mesafe yürüyebildikleri ve ağrılarını azaldığını gösteriyor.

-Mümkün olduğunca az tuz tüketmek gerekiyor.

-Her gün düzenli olarak yarım saat doğa yürüyüşü yapılmalı. Asansör yerine merdiven kullanılmalı ve spor yapmalı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir