• DOLAR 32.499
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2431.011
  • ...
İran-Rusya: ABD`nin Saldırıları Hukuk Dışıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MOSKOV - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye`deki IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarının "uluslararası yasaların ihlali" olduğunu savundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, benzer saldırıların gerçekleştirilmesi için Suriye yönetiminden izin alınması veya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) karar kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Suriye yönetiminin izni veya BMGK`nin kararı olmaksızın gerçekleşen saldırıların "uluslararası yasaların ihlali" anlamına geldiği iddia edildi.

Daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Sekreteri Ban Ki mun ile yaptığı telefon konuşmasında, hava saldırılarında Suriye yönetiminden izin alınması gerektiğini ifade etmişti.

ABD ordusu ve partner ülkelerin güçleri, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk kara saldırı füzelerini kullanarak, Suriye`deki IŞİD hedeflerine karşı operasyon başlatmıştı.

"Kanun dışı"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’ye düzenlediği hava saldırılarının kanun dışı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere New York’ta bulunan Ruhani, NBC News televizyon kanalı ile yaptığı söyleşide, “ABD jetlerinin, dünden bu yana Suriye’de IŞİD karargahlarını hedef alan en az 14 hava saldırısını BM ve Suriye hükümetinden izin alınmaksızın gerçekleştirdiğini ve tamamen kanun dışı olduğunu” dile getirdi.

Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarının ABD’nin son Irak müdahalesinden farklı olduğunu belirten Ruhani, “Çünkü Irak devleti IŞİD’i etkisiz hale getirmek için resmen yardım talep ettiği halde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed`in, ABD’den IŞİD’e karşı müdahalede bulunma talebi olmadı” diye konuştu.

Ruhani, BM Genel Kurulu kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile ikili görüşmede bulunup bulunmayacağına ilişkin soruya, “Böyle bir planım yok. Görüşme olması için önceden gerekli ortamın sağlanması gerekli. Şahsen böyle bir görüşmenin olacağını sanmıyorum” cevabını verdi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir