• DOLAR 32.638
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2497.947
  • ...
Ses kısıklığı kanser habercisi olabilir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - İletişimin en önemli öğesi olan sesimiz de diğer organlarımız gibi hastalanabiliyor. Bu nedenle sesimizi bilinçli ve dikkatli bir şekilde korumamız gerekiyor. Birçok sebebe bağlı olarak seste kısıklık ve ses kaybı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, ses kısıklığının gırtlak, akciğer ve beyin kanserlerinin de ilk ve önemli işareti olabileceğini ve ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu tip rahatsızlıkların önemsenmemesi durumunda sesin tamamen kaybedileceği ve gırtlak kanseri gibi büyük tehlikelere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Kazkayası, sesimizin kısıldığı zaman hemen paniğe kapılmamamız gerektiğini ancak durumu küçümsemeyip, ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Sesteki çatallaşma, titreşim, boğukluk ve tizleşme gibi bozulmaları da bu gruba ekleyebileceğimizi belirten Kazkayası, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sesin şiddetinde azalma ya da tümüyle sesin çıkmaması, seste çatallaşma, boğulma gibi tüm rahatsızlıklara kabaca ‘ses kısıklığı’ diyoruz. Sesi oluşturan ana organ gırtlaktaki ses telleri olmakla birlikte akciğerlerden dudaklara kadar sesin yolu üzerindeki pek çok organ sesin oluşumuna katkıda bulunuyor. Buna ses tellerini hareket ettiren kasları sinirlendiren onuncu kranial sinir ve bunun beyinde çıktığı yapı da dahil edilmelidir.”

Birçok kanserin habercisi olabiliyor
Ses kısıklığının basit bir viral üst solunum yolu enfeksiyonu ya da reflüden de kaynaklanabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kazkayası, zaman zaman basit bir enfeksiyondan da kaynaklanabilen bu hastalığın gırtlak, akciğer, beyin gibi birçok organ kanserinin de öncü işaretlerinden biri olabileceğini bu nedenle ses kısıklığının ciddiye alınması gereken uyarıcı bir semptom olarak kabul edilmesi ve gerekli önlemlerin hemen alınması gerektiğini vurguladı.

Çeşitli enfeksiyonların dışında en sık ses kısıklığı yapan nedenler arasında; ses tellerinde meydana gelen nodül, polip, kist ve ödemin yer aldığını belirten Kazkayası, özellikle boyunda şişlik, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, öksürükle kan gelmesi, gıdaların istemsiz bir şekilde akciğere kaçarak biteviye öksürük oluşturması durumlarında hemen muayene olmamız gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kazkayası özellikle iki haftayı geçen ses kısıklığı şikayetlerinde durumun ciddiyetinin kavranmasını ve tereddütsüz hekime başvurulmasının gerektiğini belirtti. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir