• DOLAR 32.6
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2502.485
  • ...
Kobanili mültecilerin sayısı 130 bini aştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Suriye’nin Kobani şehrinden IŞİD saldırıları korkusundan kaçarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine sığınan Kobanili mültecilerin sayısı 130 bini aştı. Çoğunluğu yaşlı kadın ve çocuklardan oluşan mültecilerin yaşadıkları insanlık dramı ise devam ediyor.


IŞİD’in her gün biraz daha Kobani’ye yaklaştığı haberlerini duyan binlerce Kobanili mülteci sınıra akın etmeye devam ediyor. Sekiz değişik bölgeden alınan mülteciler kayıtları yapıldıktan sonra uygun bir yere yerleştirilmek üzere bekletiliyor.


AFAD 60 bin kişilik çadırkent kuruyor
Mültecilerden 2 bini Suruç Yatılı İlköğretim Okuluna yerleştirilirken, Akçakale Süleymanşah Çadırkent’ten gelen görevliler ise 3 bin kişilik çadırkent kurmaya başladı. Ayrıca AFAD’ın Mürşitpınar yolunda 60 bin kişilik çadırkent kurmaya başladığı belirtildi. Mültecilerin yer sorunu devam etmekle beraber birçok eksiklik göze çarpıyor. 2 bin kişinin yerleştiği belirtilen okulda temizlik ve sağlık sorunlarının henüz giderilmediği görüldü.  Ayrıca çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce mültecinin kaldırımlarda ve parklarda yatması ve insani ihtiyaçlarının karşılaşmaması dramı gözler önüne serdi.

Kobani’ye geri dönüşler de oluyor
Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobaniye geçiş yapmak isteyen mültecilerden bazıları da Türkiye’de perişan olduklarını söyleyerek “Burada ne yatacak yer ne de yiyecek bir şey var. Burada öleceğimize gidip topraklarımızda ölelim” diye serzenişte buldular. Bazı erkekler ise ailelerini sınırdan geçirdikten sonra savaşmak için tekrar Kobani’ye geçiş yapacaklarını söylediler. Hiçbir şeyden habersiz ve çaresiz, aralarında yalın ayaklıların bulunduğu çocukların, ailelerine yardım etmek için kendi ağırlıkları kadar olan eşyaları taşıması, yaşanan trajediyi gözler önüne serdi.


Öte yandan, IŞİD’ın Kobani’ye 7 kilometre kadar yaklaştığı Türkiye’ye sınır olan bir köye bayrak diktiği öğrenildi. Aynı şekilde sınıra yakın bir yerde atılan top sesleri ilçe halkında panik oluşturdu. Bu sabahtan itibaren ABD uçaklarının IŞİD’e ait hedefleri vurduğu belirtildi.


HDP’liler gerginlik çıkartmaya devam ediyor
Öte yandan, sınırın sıfır noktasında bulunan Kendirci (Atmanek) köyünde toplanan HDP’lilerle polisler arasında yaşanan çatışmalar devam ediyor. Polis tazyikli su ile göstericilere müdahale ederken göstericiler de TOMA’lara taşlarla saldırıyor.


HDP’lilerin eylem amaçlı sınır boyuna kurduğu çadırlar polisler tarafından sökülürken bölgede ayrılmak istemeyen grupla polisler arasında gündüz saatlerinde gün boyunca aralıklarla çatışmalar devam etti.


Sınırda devam eden gerginlik ilçe merkezine de yansımış durumda. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ilçe girişlerinde polisin yol kontrolü yaptığı, yabancı plakalı araçların hem ilçeye hem de sınır bölgesine alınmadığı görüldü. Yol kontrolünden dönen bazı araçlar ise tali ve köy yollarından sınıra gittiği gözlendi. Dün akşama doğru esnafa kepenkler kapattırılarak çarşı merkezinde protesto yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşte bazı olaylar çıktı.  (Osman Gülebak- Mehmet Aslan İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir