• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
`Kurban Allah`a Yaklaşmaktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Kurban Bayramı’nın Müslümanlar için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Âlimler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, kurbanlık hayvanın seçimi ve kesiminde dikkat edilmesi gereken hususları İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattı.

Geçmiş ümmetlerin kurban ibadetini değerlendiren Şenlik Hoca, Habil ile Kabil’in de Allah’a birer kurban sunduklarını ancak ihlasla sunulan Habil’in kurbanın kabul edildiğini söyledi. Kurbanın Allah’a yaklaşmayı ifade eden bir ibadet olduğuna vurgu yapan Şenlik Hoca, “Kurban, bir vesile ile Allah’a yakınlığını göstermektir. Bu vesile nedir? Bir fedakârlıktır, yani insan sevdiği bir şeyi Allah uğruna feda ediyor ve bununla O’na bağlılığını ve saygısını ispatlıyor.”diye konuştu.

Kesilecek olan kurbana eziyet edilmemeli?

Peygamber efendimizin sünneti üzere kesmeyi bilenin kendi kurbanını kesmesinin daha güzel olacağını ifade eden Şenlik, kesilecek kurbanlığın acı çekmemesi için gözlerinin bağlanması ve bıçağın keskin olması gerektiğini belirtti.

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çeken Şenlik Hoca, “Kurban edilebilir hayvanlar; büyükbaş hayvanlarda 1 deve 7 kişi yerine sayılabilir. Yine dana, inek bunlar da 7 kişi yerine sayılabilir. Ama koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar bir kişi yerine sayılır. Bunların da 2 yılını doldurması gerekir. Kesilen kurbanların çok yaşlı, cılız, hastalıklı ve sakat olmaması gerekir. Aslında kurbanlık için en iyisini seçmek lazım. Kendi malı içerisinde en iyisinin seçilip kurban edilmesi veya alınan kurbanlığın en güzeli olması daha iyi olur.” dedi.

Kesilen kurbanlar kimlere dağıtılmalı?

Kesilen kurbanın dağıtılma şekline de değinen Şenlik Hoca,  “Eğer kesilecek olan hayvan adanmış ise bunun fakirlere ve akrabalara dağıtılması gerekir.  Ayrıca adak olmayan kurbanlıklar, üçe bölünerek ev halkına, fakirlere ve komşularına dağıtabilir. Dağıtılan kurbanlıkların etleri, ihlâslı bir şekilde verilmesi gerekir ve ‘Ben bunu Allah rızası için veriyorum’ diye niyet edilmesi gerekir. Müslümanların kurban kesmeyi ihmal etmemeleri ve kusursuz kurbanlıkları seçmeleri ise önemlidir.” ifadelerini kullandı. (Hüseyin İçli/Hamza Adiyaman - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir