• DOLAR 32.532
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2489.118
  • ...
Madde bağımlılığının sebepleri anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) işbirliğiyle planlanan idareci ve öğretmenlere yönelik madde bağımlılığı konulu bilgilendirme seminerleri BTSO Eğitim Vadisi Oğuz Kağan Köksal Konferans salonunda gerçekleştirilen ilk toplantıyla başladı.

Okul müdürlerine yönelik programa Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Hacıoğlu ve TUBİM yetkilisi Hasan Uyar katıldı.

Madde bağımlılığıyla ilgili konunun hassasiyetine vurgu yapan Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Çokgezer, öğrencilerin önemli risk gurupları arasında olduğunu, madde bağımlılığı konusunda okul, aile ve emniyet işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

Alkol, zararlı madde ve uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığında en önemli risk grubunu örgün ve yaygın eğitim kapsamındaki 12-18 yaş arası ergenlerden oluştuğuna dikkat çeken İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Hacıoğlu, “Sağlığa zararlı ve bağımlılık yapıcı maddeler;  bedensel, zihinsel ve ruhsal hastalıklara neden olduğu gibi, toplumsal ahlâka verdiği zarar intihar, cinayet, fuhuş, gasp, anarşi, aile parçalanması gibi telafisi mümkün olmayan sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Bağımlılık yapan uyuşturucu maddelere başlanmasına neden olan etkenler arasında; içinde bulunulan çevresel faktörler, eğitim durumu, arkadaş grubu, zararlı maddeye kolay ulaşılabilirlik, aile tutumları, ilgisizlik, sevgisizlik, merak vb. yer almaktadır. Gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması ve onlara sağlıklı yaşama bilincinin kazandırılmasında en büyük görev eğitim kurumlarına düşmektedir. Bu kapsamda yürütülecek çalışmalar ve alınacak önlemlerde okul, öğretmen ve ailelerin iş birliği çok önemlidir” dedi.

Madde bağımlılığı konusunda işbirliğinin önemine vurgu yapan TUBİM görevlisi Hasan Uyar, “Madde bağımlısı bir kişiyle karşılaşıldığında paniğe kapılarak öfkeye hareket etmemeliyiz. Ona samimi davranmalı ve öncelikle bir güven ortamı oluşturmalıyız. Durumu gözlemleyerek çocuğumuzun sosyal çevresini gözlemleyip, sorunun kaynağını tespit etmeye çalışmalıyız. Çocuğun arkadaş ilişkilerini gözden geçirmeliyiz. Çocuğumuzun bağımlılık maddesi kullanmasının sebeplerinin arasında bizim de eksik ya da yanlış davranışlarımızın olduğunu göz ardı etmemeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından bilgilendirme seminerine geçildi. TUBİM yetkilisi Hasan Uyar tarafından verilen seminerde, uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı, uyuşturucu ile mücadele neden önemlidir, uyuşturucu maddelerin sınıflandırılması gibi konuların yanı sıra uyuşturucu kullanılan kişileri nasıl anlarız ve nasıl doğru yönlendiririz, uyuşturucu kullanımında yasal kısıtlılık halleri ve tedavi mekanizması konuları hakkında bilgi verildi. Seminerde ayrıca bağımlılık nedenleri, çevre ve sosyal etkenler gibi konular da işlendi.  (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir