• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Batman'da akılcı ilaç kullanımı eğitimi verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Batman’daki aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının katıldığı aile hekimliği değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu, İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçi ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar katıldı.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve akılcı ilaç kullanımı il koordinatörü Dr. Halil Orak tarafından akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Dr. Orak açıklamada, “Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Hastalık ve ölüm oranlarında artış, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketimi sonucunda dünyada temel ilaçlara bile erişimin zorlaşması gibi nedenlerden dolayı çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada akılcı ilaç kullanımı çalışmaları başlatılmıştır.” dedi.

Antibiyotik direncinin tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini ifade eden Orak, “Antibiyotik-dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve  hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımı, insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine bu da çoğu kez antibiyotik dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve ishal gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir. Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır.” diye konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir