• DOLAR 32.584
  • EURO 34.918
  • ALTIN 2429.668
  • ...
Kurbanlık alırken şunlara dikkat edelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Kurban  Bayramı’nda çok sayıda hayvanın kesim öncesi ve sonrası gereken kontrollerinin yeterince yapılamamasının, zoonoz hastalığının yayılmasına ve çok sayıda insanın da bu hastalıklara yakalanmasına neden olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Emin Erkan, kurbanlık hayvan satın alınırken dikkat edilecek hususlar konusunda uyarılarda bulundu.

Veteriner hekim sağlık raporu veya menşe şahadetnamesi olmasına dikkat edilmesinin önemli olduğunu belirten Erkan, büyük baş hayvanlar da kulak küpesi ve pasaportunun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Erkan, alınacak kurbanlıkların, “Çok zayıf, gebe veya yeni doğum  yapmış, ateşi yüksek olan, genç ve etleri olgunlaşmamış, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, pis kokulu burun akıntısı olan ve çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların satın alınmaması gerekmektedir” özelliklerine dikkat çekti.

Kesimler profesyonel kasaplar tarafından yapılmalı

Kurbanlık hayvanların kesimlerinin yapılması için gerekli standartların önemine işaret eden Erkan, çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve kurban hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde kurban kesilmesinin önemine vurgu yaptı.

Erkan, “kesimlerin profesyonel kasaplar tarafından yapılması halinde hem kurbanlık hayvanlara fazla acı çektirilmemiş olur, hem de ekonomik kayıpların önlenerek halk sağlığı da korunmuş olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kurbanlık satın alınırken dikkat edilecek hususlar

Kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gereken hususları da belirten Erkan, kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması gerektiğini belirtti.

Erkan, “Hayvan dişi ise gebe olmaması ibadet açısından, sağlık ve ekonomik açıdan önem arz eder.   Bu nedenle, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör,  boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvanlardan kurban olamayacağı için alınacak hayvanların belirtilen vasıflarda olmasına dikkat edilmesi gerekir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir