• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
PYD şimdiye kadar hiçbir yardım talebinde bulunmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KOBANÊ-  Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim Güney Kürdistan’da yayın yapan Rûdaw TV’ye açıklamalarda bulunarak, şimdiye kadar hiçbir Kürdistani güçten yardım istemedikleri yönünde ifadelere yer verdi.

Kobanê’den Rûdaw TV’ye canlı telefon bağlantısı gerçekleştiren Kobanê Kantonu Başkanı Müslim, Kobanê’nin önünde büyük bir katliam tehlikesinin olduğunu belirterek, Kobanê ve Kürtlerin tehlikede olduğuna dikkat çekti.

Bütün Kürdistan güçlerine ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Müslim, Kürdistani güçlere seslenerek, “ Kobanê ile birlikte gençleriniz ve silahlarınızla Kobanê’ye destek verin” dedi.

Kendileri dışında (PYD- YPG) hemen hemen bütün Kürt muhaliflerinin Rojavayı terk ettiğini ve mülteci olduğunu iddia eden Müslim, Kobanê üzerinde büyük bir belanın olduğunu ve Kobanê hakkında büyük endişelerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Kobanê ve Kobanê halkının ihtiyacı hakkında ise Müslim, “Kobanê’nin yeme ve içmeye ihtiyacı yok. Kürdistanlı kardeşlerimizin desteğine ihtiyacımız var öyle ki yanımızda dursunlar. Biz pratikte bir destek istiyoruz. Silaha ihtiyacımız var. Çünkü tek başımıza bu IŞİD belasını başımızdan defedemeyiz ve başarıya ulaşamayız. Basın açıklamaları ile televizyon programlarıyla Kobanê’ye yardım istemiyoruz.”  İfadelerine yer verdi.

Tüm Kurdistani güçlerden Kobaê’ye destek için yardım isteğinde bulunan Müslim daha sonra, “Biz istiyoruz ki Başkan Mesut Barzani, Celal Talabani ile Güney Kurdistan, Batı Kürdistana destekleriyle sahip çıksın. Kobanê’ye destek Kürtlerin birliği için bir fırsattır.” İfadelerini kullandı.

Desteklerin pratikte olması gerektiğini sözlerine ekleyen Müslim, “Biz yardım isteği için bir çağrı mektubu, hem Birleşmiş Milletlere hem de Kurdistan Hükümetine göndermek için kaleme aldık. Ama Kobanê’ abluka altında olduğu için bu mektubu göndermeye  fırsat bulamadık. Biz bu savaş durumunda Güney, Kuzey ve Doğu Kurdistan’a destek için nasıl bir heyet gönderebiliriz ki. Biz altı gün önce açıklamalarımızla Kurdistani güçlerden internet üzerinde yardım istediğimizi belirtmiştik.” Diyerek, resmi olarak şimdiye kadar başta Pêşmerge olmak üzere hiçbir Kürdistani güçten yardım istemediğini de itiraf etmiş oldu.

“Yani şimdi Koban’de katliam olduktan sonra mı müdahale edilecek?” diye soran Müslim, Kobanê’de kimsenin kaçmadığını Kobanê’yi savunanların ise Kobanê’de olduğunu savundu.   

Pêşmerge güçlerinin varlığı hakkında da konuşan Müslim askeri ve psikolojik bir savaşın Kürtlere karşı yürütüldüğünü ifade ederek, Kobanê’de hiçbir Pêşmerge gücünün olmadığına vurguda bulundu.

Müslim sözlerinin devamında, Türkiye’nin psikolojik bir savaş Kürtlere açtığını belirterek,  Kobanêd’den Türkiye’ye sığınmış Kürtlerin geri dönmek istediğini ama Türkiye’nin buna müsaade etmediğine de dikkat çekti.

Özgür Suriye Ordusu gibi örgütlerle ilişkilerinin olduğunu da belirten Müslim, “ Şuna kadar sadece IŞÎD ile mücadele ediyoruz. Türkiye IŞÎD’e destek veriyor ve yaralılarını Türkiye hastanelerinde tedavi ediyor. Avrupa’dan Suriye’ye geçen IŞÎD üyeleri tren ile Kızıltepe (Grêsor ) ve Akçakale’den (Talabiyed) üzerinden sınırın sıfır noktasından Suriye’ye geçiyor.” İfadelerini kullandı.

Müslim son olarak IŞİD’in 10 kilometreye kadar Kobanê’ye yaklaştığını ama başaramayacağı ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir