• DOLAR 32.33
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2301.135
  • ...
"Sınırı açmazsaydık IŞİD gelip katliam yapacaktı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Şanlıurfa’nın Suruç bölgesinde IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınan 4 binden fazla Suriyeli mülteciyle ilgili olarak, “Şimdi buralarda tabii top sesleri yaklaştı. IŞİD, binleri önüne katıp kovalamaya başladı. Yani bize gelen haberlere göre 1-2 kilometre kadar kalmış aralarındaki mesafe. Gelecekler sınıra kadar, bunları katledecekler, yok edecekler” diye konuştu.

Bursa'da, özel bir televizyon kanalının programına katılan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, IŞİD hakkında değerlendirmede bulunarak, “IŞİD süreç içinde güçlenen, çok acımasız, bazen topluca insanları öldürerek büyük cinayetler işleyen bir terör örgütüdür.”  İfadelerine yer verdi.

Türkiye'nin, bir yıl önce Bakanlar Kurulu kararnamesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde bu tür oluşumları "terör örgütü" ilan ettiğini, bu ve benzer örgütlerin de mal varlıklarının dondurulması, ülkeye giriş çıkışlarının yasaklanması gibi tedbirleri aldıklarını dile getiren Arınç, bu konuda Türkiye’nin bir eksiği bulunmadığını söyledi.

Arınç IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinden sonra, IŞİD'in o bölgede Erbil'e kadar gidebilecek yürüyüşünün, Peşmerge güçleri ile ABD hava unsurları tarafından engellendiğini belirterek, "Kerkük'ü de ele geçirebilecek, Selahaddin'i de ele geçirebilecek hatta bir koldan Bağdat'a, bir koldan da Erbil'e yürüyebilecek bir çalışmanın içindeydiler. Tabii Suriye'ye tekrar döndüler, Suriye'de, Kobani denilen, Kürt yönetimi ayrı ayrı kanton bölgeleri kurdu kendilerine göre, kantonlara da yönetici atadı. Ne kadar ciddi bir tedbir, o ayrı bir konu. Şimdi, o Kobani yakınlarındaki Telabyad ve diğer bazı kasabaların üzerine yürüdü IŞİD birkaç günden beri ve bu yürüyüşte de aynen Musul'da olduğu gibi Irak askerlerinin bırakıp gitmesi gibi burada PYD'nin veya YPG'nin silahlı güçlerinin bir şekilde IŞİD'in önünden kaçtıklarını ve oralarda bir boşluk meydana getirdiklerini biliyoruz. Suriye'yle sınırımız, benimle sizin aranız kadar, oradan öksürüyorsunuz, ben buradan duyuyorum. Hatta zaman zaman atılan bombaların veya mermilerin de bizim tarafımıza düştüğünü, insan kaybına da yol açtığını biliyoruz.” Dedi.

IŞİD’in saldırılarından kaçarak göç eden Suriyeliler hakkında da değerlendirmede bulunan Arın, “Mümkün olduğu kadar kendi topraklarında onları güvenli haline getirmemiz lazım. İnsani yardımı yapalım, gıda yardımı yapalım vesaire yapalım. Çünkü bunu yapmaya mecburuz. Biz Türk milletiyiz, hamiyetli insanlarız. Aman dileyene, bizden yardım isteyene, 'Beni kurtar' diyene kucağımızı, elimizi, kolumuzu açmak zorundayız. Bunu tarihin her döneminde Türk milleti yapmış." İfadelerini kullandı.

Arınç daha sonra, 23 Halepçe katliamında binlerce insanın sınırdan Türkiye'ye girdiğini, milletin 500 bin civarında kişiyle ekmeğini paylaştığı hatırlatmasında bulundu.

Kobani’de IŞİD’in , binleri önüne katıp kovalamaya başladığına dikkat çeken Arınç,  “Yani bize gelen haberlere göre 1-2 kilometre kadar kalmış aralarındaki mesafe. Gelecekler sınıra kadar, bunları katledecekler, yok edecekler. Kapımıza gelenin kökenine, dinine, inancına bakmayız. Hayat memat meselesi olan ve bizden yardım dileyen herkese kucağımızı, gönlümüzü açarız. Nitekim alındılar. O trajik manzaraları hepimiz gördük. Ağlayan kadınlar, feryat eden çocuklar, annelerin, ninelerin sırtlarda taşınması, can havliyle bir kısmı araçlarıyla bir kısmı da araçsız bir şekilde sınırlarımızdan içeri girdiler.” Diyerek insanlık dramına dikkat çekti.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir