• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Beytüşebap'ta Molla Hüseyin Batevi Uluslararası Sempozyumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Beytüşebap ilçesinde Şırnak Üniversitesi öncülüğünde, Beytüşebap Kaymakamlığı ve Beytüşebap Belediyesinin de desteğiyle, İslam Alimi Molla Molla Hüseyinê Batewî Uluslararası Sempozyumu bugün ve yarın yapılacak.

Beytüşebap’ta kendi adını taşıyan Molla Molla Hüseyinê Batewî Parkında mevlit programı düzenlendi. Programa Beytüşebap Kaymakamı  M.Fevzi Dönmez, Beytüşebap Belediye eş başkanı Seyran Argan, Şırnak Üniversitesi Genel sekreteri İbrahim Baz ve Hakkari, Ağrı, Van Üniversiteleri öğretim üyeleri ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Programda ilahi sanatçıları bir binden güzel ilahi ve kasidelerin okunduğu programda Kürtçe mevlit okundu.

Program sonunda sempozyum hakkında bilgi veren Beytüşebap Kaymakamı M.Fevzi Dönmez, Molla Hüseyin Batevi’nin sempozyumu düzenlemelerin nedenini hem bölgede hem ülkede tanınır hale gelmesini sağlamak, hem de çözüm sürecinde Beytüşebap’taki değerlerin ortaya çıkması adına yaptıklarını söyledi.

Bölgede saklı,  ortaya çıkılmayan değerlerin çıkılmasına ön ayak olmak istediklerini belirten Dönmez,’’ Molla Betevi, Beytüşebap’ın yetiştirdiği önemli değerlerden bir tanesi olup Kürt bölgesinin çok önemli bir şahsiyeti olduğu için diğer bölgeler için bütün toplum tarafından tanıtılmasına vesile oluyoruz.’’ Dedi.

Şırnak Üniversitesi genel sekreteri İbrahim Baz’da ; Misyonlarının Şırnak Üniversitesi olarak manevi değerlerin, unutulmuş bazı değerlerin gün yüzüne çıkarmak, yerel değerlerin evrensel platformda taşımak olduğunu söyledi.

İran’da Suriye’de Irak’ta ve Türkiye’de bütün Kürtçe konuşulan bölgede medreselerde mevlidi okunan kitapları ders olarak okutulan çok önemli bir şahsiyet Olduğunun altını çizen Baz şöyle konuştu;  “Mele Hüseyin Batevi doğunun bir Peygamber aşığıdır. Nasıl Mevlana Hazretleri nasıl Türkçe peygamber aşığı olarak bilinirse Süleyman Çelebi bilinirse Kürt dilinde de Mele Hüseyin Batevi peygamber aşığı olarak bilinmektedir. Bugün İslam dünyasında kardeşin kardeşe, ümmetin ümmete düştüğü tefrikanın kinin, kanın çok yaygın olduğu bir süreç yaşıyoruz. Ümmet olma bilinciyle alakalı sorunlarımız var. Molla Hüseyin Batevi gibi kişilikler bizi ümmet olmaya kardeş olmaya birlikte olmaya davet etmektedir. Bu açıdan onun hayatını görüşlerini, düşüncelerini, felsefesini biz bugün çağın insanlarına  bir kez daha aktarmak istedik. Bu münasebetle böyle uluslararası bir program yaptık.Dileriz ve temenni ederiz ki önce bizler için sonra dinleyiciler için onun görüşleri düşünceleri bir kez daha anlama ve yaşama vesile olur diye düşünüyorum’’

Beytüşebap Belediye eş Başkanı Seyran Argan’da Unutulmaya yüz tutan değerlerin tekrar hatırlanmasına sevindiklerini bu vesileyle bu sempozyuma öncülük eden Şırnak Üniversitesine teşekkür ettiklerini söyledi.

Molla Hüseyin El-Batevî  Kimdir?

Kürtçe Mevlid-i Şerîf yazarı Molla Huseynê Batewî hakkında kaynaklarda çelişkili ve doğrulanamayan bilgiler bulunmaktadır. Kürtçe (Kurmancî) Mevlid-i Şerîf’in ilk baskılarında adı Hasan El-Ertûşî şeklinde yer almıştır ki yapa geldiğimiz araştırmalar bunu doğrulamamaktadır. Bazı kaynaklarsa adını Ahmed olarak kaydetmiştir. Bu kayıtlara karşı yaptığımız araştırma sonucunda asıl adı Molla Hüseyin El-Batevî’dir. Molla Ahmed onun dedesidir. Babasının adı Molla Mustafa’dır. Molla Ahmed, soyundan gelenlerin ifadesine göre,  ailesi aslen Irak Kürtlerinin Mizurî aşiretinden olup Beytüşşebab’ın Pirusan/Piruşan köyündendir.

Onun ve oğlu Molla Mustafa’nın kabirleri Pirusan/Piruşan köyündedir. Sonra, torunu ve Mevlid yazarı Molla Hüseyin, Bâte köyü sakinlerinin talebiyle kardeşleri, Osman, Ahmed ve Mehmed’le birlikte bu köye göçmüş ve burada imamlık yapmıştır. Aile bundan sonra Batevî olarak anılmıştır. Molla Ahmed’in 18. yüzyıl başlarında hayatta olduğu tahmin edilmektedir. Mevlid-i Şerîf’in yazarı ise bunun torunu olan Molla Hüseyin’dir. Molla Hüseyin’in doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Mevlid metninde kendisi hakkında hiçbir bilgi vermemiş. Sadece son iki beytinde Mevlid’i yazan Bâteli bu fakire duâ ve Fatiha okunmasını istemiştir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir