• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Makedonya Başbakanı Mersin'de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - MTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedon Devlet Bakanları Furkan Çako ve Bil Pavlevski, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bürokratlar ve iş adamları, girişimciler ve yatırımcılar katıldı.

Mersin ile ilgili kısa bir tanıtım filminin izlendiği törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, "Mersin ekonomisi çok çeşitlidir ve bunlar başlı başına çok güçlü sektörlerdir. Tarım, sanayi, turizm ve lojistik ilimizin sahip olduğu kapasite bakımından 4 önemli alandır. İhracatta Türkiye'de ilk 10'da, tarımda öncü bir kent olan Mersin, bereketli topraklara, ılıman iklime ve yatırım için elverişli alanlara sahiptir. 600'e yakın yabancı yatırımcı ilimizde bulunmaktadır. Makedonya ile ticaret yapmamız çok güzel ama yatırımcı olarak işbirliği yapmamız daha değerli olacaktır. İmalat sanayi, toptan perakende ulaştırma depolama turizm yatırımları cazip hale gelmektedir. Enerji sorunu yok, hammaddeye ulaşma sorunu yok, yabancı yatırımcıya ulaşmada sıkıntısı yok. Mersin'e yatırım demek 2 milyar dolara yaklaşan ihracatın parçası olmak demektir. 16 milyar dolar dış ticaretin parçası olmak demektir. Her zaman dost ve kardeş olarak gördüğümüz Makedon kardeşlerimize, bu zenginliği paylaşmayı öneriyoruz" dedi.

Vali Güzeloğlu, "Bu iş forumunun Mersin'in uluslararası alanlara açılmasına, gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Mersin'de başlayan bu işbirliğinin hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, Mersin'i Türkiye buluşmasına katarak Mersin'e hak ettiği değeri gösteren Başbakanımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise iş formunun her iki ülke için hayırlı olmasını diledi. Kocamaz, "İnşallah bugünkü toplantı ticari ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Mersin'in Makedonya merkezli olarak tüm Balkanlar'da yatırımlarıyla ve ihracatıyla söz sahibi olmasını arzu ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak söz konusu yatırımlarda elimizden geleni kolaylığı sağlayacağımızı paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ülkesi hakkında bilgiler verdiği konuşmasında "Avrupa Birliği ve Nota'ya girmek için çaba sarf etmekteyiz. Ülkemizin ilerlemesi için çalışıyoruz. İstikrarlı bir makro ekonomik politikaya sahibiz. Enflasyon sadece yüzde 2 civarındadır. Euro’ya endeksli para politikası izlemekteyiz. Ülkemiz düşük borçlu ülkeler grubunda yer almakta. Global krizleri daha kolay atlatan ülkeler arasındayız" dedi.

“Avrupa’da en hızlı gelişen 3’üncü ülkeyiz”

Avrupa'da en hızlı gelişen 3'üncü ülke olduklarını dile getiren Başbakan Gruevski, "Ortalama 4,1 büyüme hızına ulaştık. Bütün bu gelişmeler ekonomimizi olumlu etkiliyor. Dünyanın önde gelen şirketleri için her zaman ülkemiz cazip bir yatırım merkezi olmuştur. 2006 yılında Makedonya Dünya Bankası Listesi'nde 94'üncü sıradaydı iş alanları açısından ama sürekli çalıştık ve 25'inci sıraya yükseldik. Avrupa Birliği'nin 28 ülkesinin 21'inden daha iyi pozisyondayız. Bu bizi gururlandırıyor ve çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

“Biz 660 milyonluk bir piyasayız”

Makedonya'nın genç ve dinamik iş gücüne sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Başbakan, "Serbest ticaret bölgeleri kurduk. Yabancı yatırımcılar ilk 10 yılda bölgemizde vergiden muaf olmuyor. Hammadde transferinde gelir ve kdv vergisinden muaf oluyor. Bu bölgelerde aynı zamanda arsa kira bedelleri çok az seviyede. 4 serbest bölgemiz var. Bu yılın sonuna kadar bu sayı 14'e yükselecek. Avrupa'daki tüm ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları İsviçre, Norveç, İsveç, Lıchtenştayn ile anlaşmalarımız var. Biz sadece 2 milyonluk bir piyasa değiliz. 660 milyonluk bir piyasayız. Çünkü Makedonya'da üretilen her ürün vergisiz ve gümrük maliyetsiz Avrupa'daki ülkelere pazarlanabiliyor" dedi.

Makedonya Devlet Bakanı Bil Pavlevski ve Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovski de iş forumunda birer konuşma yaptılar.  (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir