• DOLAR 32.599
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2509.781
  • ...
ABD ile Çin Yuan için Savaşacak mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ma Zhaoxu hükümetin resmi web sitesinde bugün yer alan açıklamasında, "Sözde bir kur dengesizliği mazeretinin kullanılması, kur sorununu tırmandıracak ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarını ciddi olarak ihlal ederken Çin- ABD ticari ve ekonomik ilişkilerini de büyük ölçüde bozacaktır" dedi.

YUAN`LA OYNAYIP AÇIK KAPATMA PLANI

ABD Senatosu dün aldığı bir kararla, bu yıl kabul edilen Kur Oranları Denetleme Reform Yasasını bir hafta süreyle ele alarak tartışacak. Bu süreçte hükümet isterse ihracatlarını, para birimlerini düşük değerde tutarak desteklediği görülen ülkelerden gelen mallara sübvansiyon giderici nitelikte yeni vergiler koyabilecek. Yasayı destekleyen Senato üyeleri, Yuan`ın düşük değerinin ABD`de istihdam kaybına yol açtığını ve daha adil bir Yuan kuruyla ABD`nin Çin`e karşı verdiği 250 milyar dolarlık ticaret açığının kısmen kapanabileceğini savunuyorlar.

OBAMA`NIN ÖNÜNDEKİ İKİ SEÇENEK: YA SAVAŞ YA DİPLOMASİ

Yasa Senato`dan sonra Temsilciler Meclisi`nde de kabul edilirse, Başkan Barack Obama yasayı imzalayarak Beijing ile ticaret savaşını göz alma ya da veto ederek sorunu diplomatik yollardan çözmeyi deneme seçenekleriyle karşı karşıya kalacak.

Ma, Amerikan Kongre üyelerine seslenerek, "Çin-Amerikan ticaret ilişkilerinin oluşturduğu büyük tablodan hareket etmelerini ve korumacılıktan vazgeçmelerini" istedi.

Sözcü, ülkesinin kur politikasını değiştirme yolundaki vaadini tekrarlayarak "Renminbi kurunun esnekliğinin güçlendirileceğini" belirtti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir