• DOLAR 32.593
  • EURO 34.876
  • ALTIN 2501.442
  • ...
Türkiye Suriye Sınırında TSK Tatbikatı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tatbikat 5-13 Ekim tarihleri arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından yapılacağı bildirildi. Özellikle Suriye’yle son dönemde yaşanan gerginliklerden sonra tatbikatın adresinin Suriye sınırındaki Hatay olması ise dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2011 yılı planlı tatbikatlarından olan “Yıldırım-2011” seferberlik tatbikatı, Kara Kuvvetleri Komutanlığının İskenderun`daki 39`uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında yapılacak.

Açıklamada, 5-13 Ekim 2011 tarihleri arasındaki tatbikatta, seferberlik sisteminin denenmesi, tatbikata katılacak yedek personelin sefer görevlerine yönelik eğitilmesi, seferde kullanacağı silah, teçhizat, araç ve malzemeye intibakları, yedek personel ile ilgili tebliğ ve celp işlemlerinde askeri ve mülki makamlar arasında koordinasyonun ve yükümlülerle iletişimin tesis edilmesi, seferberlik ve savaş halinde bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile silahlı kuvvetler arasında yürütülecek müşterek faaliyetlerin denenmesinin amaçlandığı belirtildi.

“Yıldırım-2011” seferberlik tatbikatına, 730 yedek personel, 40 araç, bir özel nakliyat firması ile kamu kurum ve kuruluşlarından ilgili unsurların katılacağı açıklandı. Rutin planlı tatbikat, geçen yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığının Balıkesir`deki 9`uncu Ana Jet Üs Komutanılığında icra edilmişti.

`Hatay olması tesadüf`

Geçen yıl tatbikatın Balıkesir`de, 2009 yılında Erzurum’da, 2008 yılında ise Manisa’da yapılmış olması, Hatay’ın tesadüfen seçilmediği yorumlarına neden oldu. Bu yorumlar üzerine Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı tatbikatın planlı olduğu, tarihine çok önceden karar verildiği ve adresin Hatay olmasının tamamen tesadüf olduğunu duyurdu.

Reuters haber ajansının haberinde de tatbikatın Suriye`ye yönelik Türkiye`nin tampon bölge oluşturma planları yaptığı yönündeki spekülasyonları yeniden alevlendireceği ifade edilirken bu iddianın geçmişte Türk yetkililer tarafından reddedildiği de vurgulandı.

Yapılan bu açıklamadan sonra akıllara hemen 13 yıl önce yaşanan olay akla geldi. 1998’de Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş Suriye’ye sınır Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde tam da Öcalan’ın Türkiye’nin baskılarına rağmen Suriye’den çıkarılmaması karşısında şöyle diyordu:

"Bazı komşularımız, özellikle ismini açıkça söylüyorum, Suriye gibi komşular, iyi niyetimizi yanlış tefsir ediyorlar. Apo denen eşkıyayı destekleyerek Türkiye’yi terör belasına bulaştırdılar. Türkiye beklediği karşılığı alamazsa, her türlü tedbiri almaya hak kazanacaktır. Artık sabrımız kalmadı.”

Erdoğan kampları ziyaret edecek

Bu arada Başbakan Erdoğan`ın Güney Afrika ziyaretini tamamladıktan sonra 9 Ekim günü Suriye`deki olaylardan kaçarak Türkiye`ye gelen yaklaşık 7 bin mülteciye ev sahipliği yapan Hatay`daki çadır kenti ziyaret edeceği bildirildi. Erdoğan`ın kamp ziyareti sırasında Şam yönetimine yönelik yaptırımları açıklaması da bekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir