• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Suriye`ye Ambargo Çin-Rus Vetosuna Takıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şam yönetimini kınayan ve rejimin askeri operasyonlarına devam etmesi halinde rejime karşı daha sert tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısı, Rusya ve Çin`in veto etmesi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi`nde kabul edilmedi.

Karar tasarısını veto eden Rusya`nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Suriye`ye karşı "yaptırım felsefesi" içerdiği için tasarıya karşı olduklarını, karar tasarısının Suriye`deki krizin barışçıl çözümüne karşı olduğunu savundu.

Çin`in BM Daimi Temsilcisi Li Boadong ise, uluslararası toplumun, Suriye`nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini kaydetti. Çin Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada da, Pekin yönetiminin yaptırım içeren bir BM kararının Suriye`deki durumu düzeltemeyeceği görüşünde olduğu belirtildi.

Almanya, Fransa, İngiltere ve Portekiz tarafından hazırlanan karar tasarısı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad`a karşı daha sert önlemler içeriyor. Tasarı, Esad`ın aylardır muhaliflere karşı uyguladığı baskı ve şiddeti sonlandırmaması halinde, ortak bir tavır belirlenmesi ve daha sert önlemlerin devreye konulması öngörülüyordu.

Çin ve Rusya`ya tepki gösterildi

Almanya`nın BM Daimi Temsilcisi Peter Wittig, "Bugün BM Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik görevinde başarısızlığa uğradı" dedi. Wittig, müzakerelerin sonunda fazlasıyla taviz verildiğini ancak bazı üyelerin başarı sağlanmasına engel omalarından büyük hayal kırıklığı duyduğunu kaydetti.

Fransa`nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Çin ve Rusya`nın veto kararını eleştirdi. Araud, aylardır süren pazarlıklar ve verilen tavizlere karşın, BM Güvenlik Konseyi`nde başarı sağlanamadığını belirtti.

ABD`nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice ise sonucu sert bir dille eleştirdi. Rice, bunun, Suriye halkının yanında olmaktansa, rejime silah satmayı tercih edenlerin basit bir hamlesi olduğunu kaydetti. Rice, Suriye`de barış ve güvenlik tehditinin artmasına karşın BM Güvenlik Konseyi`nin harekete geçmemesinden hayal kırıklığı duyduklarını ifade etti.

 dw

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir