• DOLAR 32.5
  • EURO 34.58
  • ALTIN 2477.742
  • ...
Bozdağ: "Okullar izinsiz açıldığı için mühürlendi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere saat 11.00'de özel uçakla Şerafettin Elçi Havalimanınaa oradan kara yoluyla Şırnak’a geldi.

Bakan Bozdağ’ı Şırnak Milletvekili M.Emin Dindar, Şırnak Valisi Hasan İpek ile partililer karşıladı. Bozdağ ilk ziyaretini Şırnak Valiliğine gerçekleştirdi. Burada yaptığı konuşmada adliye hizmetlerinin idari yönden ve yapılması gereken yatırımlar açısından yeniden gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi, talep ve sorunların tespiti ve çözümün hayata geçirilmesi için Şırnak’ta bulunduklarını söyledi.

"Seçim 12 Ekim'de yapılacak"
Gazetecilerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimine ilişkin sorusu üzerine Bozdağ, seçim takviminin işlediğini bu takvim çerçevesinde kürsüde görev yapan HSYK’nın denetim, yönetim ve gözetimi altında 12 Ekim'de yapılacağını bildirdi.

Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi’nde kendilerinin bu seçimi yapacaklarını, Yüksek Seçim Kurulu’nun takvimine bunların tabi olmadığını dile getiren Bozdağ, şöyle konuştu:

"Yargıtay başkanımız Cumhurbaşkanımızı hem tebrik hem de yeni adli yıl açılışına davet için başbakanlık binasında ziyaret etmişti. Ziyarette ben de hazır bulundum. Orada değişik konular konuşuldu. Bu konuşmalar sırasında Yargıtay Başkanımız HSYK seçimine Yargıtay’dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek üyelik seçimini kürsüde yapılacak hakim ve savcıları etkilememesi bakımından 12 Ekim’de yapmayı ancak 12 Ekim’in Pazar gününe gelmesi ve Yargıtay’da  da Pazar günleri çalışma geleneği olmaması nedeniyle biz 13 Ekim pazartesi günü yapacağız diye kendisi bizzat Cumhurbaşkanımıza ifade ettiler. Basından öğrendiğimiz kadarıyla Yargıtay başkanımız Yargıtay’da yapılacak seçimi 22 Eylül olarak tarihlendirdi. Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettiği tarihi sayın başkan değiştirmiş durumda, tabi ben bu konuyu takdire bırakıyorum. Hakimlerimizin, savcılarımızın değerli Yargıtay üyelerimizin takdirine bırakıyorum."

"AİHM Kararı"
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersi kararını değerlendiren Bozdağ, ilköğretim kurumlarında okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında ilk defa Alevilik ile ilgili bölümlerin konulduğunu ifade ederek bunun Türkiye’de ilk defa yaşandığını belirtti.

Bozdağ, Sivas Madımak Oteli’nin kamulaştırılıp bir kültür merkezine dönüştürüldüğünü, orada bir anı köşesi oluşturulduğunu, hayatını kaybeden vatandaşların hatırasına yeni bir yapının tesis edildiğine işaret etti.

AİHM’in kararının gerekçesiyle beraber görüldükten sonra bir değerlendirmeye tabi tutulacağını söyleyen Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri Anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir. Biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme yaparız."

Türkiye’ye sığınan Ezidiler
Türkiye’ye sığınan Ezidiler ile ilgili sorulan bir soru üzerine Bozdağ, hükümetin bu konular üzerinde hassasiyetle durduğunu, Türkiye’nin her zaman darda ve zorda olan topluluklara bugüne kadar yardımcı olduğunu dile getirdi.


 

Türkiye’nin Suriye'den gelen insanlara kucak açtığını, bir milyonun üzerinde Suriyelinin ağırlandığını ve ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyen Bozdağ, "Ezidilerle ilgili şu anda İŞİD’in tehdidinden kaçan ve ülkemize gelen insanlar var. Biz onlara da kapımızı açtık. Daha önce de Halepçe'de Saddam'ın katliamı olduğunda da Türkiye yine kapılarını açmıştı. Biz her zaman darda ve zorda olanlara kapımızı açtık ve açmaya devam edeceğiz." dedi.

Şırnak Valisi Hasan İpek, Bakan Bozdağ’a Şırnak’ın simgesi Hz. Nuh’un gemi maketini hediye etti.

Valilik makamından sonra Adliye, Belediye've Şırnak AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Bozdağ burada yaptığı konuşmasında çözüm süreci ve Kürtçe eğitim konularında son günlerde yaşanan gündeme ilişkin konulara değindi.

"Sandıktan barış ve güven çıktı"
30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinin Türkiye’nin bütün illerindeki insanların da barış iklimine çözüm sürecine inandıklarını ve bu süreci bu hükümete güvendiklerini ortaya koyduğunu söyleyen Bozdağ, "Sandıktan çıkan sonucu, bir yandan paralel yapıyla etkin bir mücadele olarak anlarken öte yandan da barış ikliminin bir çözüm iklimini kalıcı olması konusunda bir millet talimatı olarak aldık ve hükümet programımıza bildiğiniz gibi çözüm süreci koyduk. Bu çok önemli bir konu neden önemli? Çünkü Türkiye’de ilk defa bir Cumhuriyet hükümeti çözüm sürecini programına koyuyor, barışı programına koyuyor, kardeşliğimizi, birliğimizi bu anlamda güçlendirmeye özel bir başlık altında yer veriyor bu son derece önemli ve devletimizin kararlığını gösteren ciddi bir adımıdır." dedi.

"Hayal olanı gerçekleştirdik"
Dünün Türkiye'sinde hayal olan her şeyin gerçekleştiğini belirten Bozdağ, din ve dil konularında mevcut hükümetin büyük adım attığına vurgu yaptı.

"Okullarda Kürtçe dersinin verileceğini bundan 5 sene önce 10 sene önce söylesek hiç kimse inanmazdı" diyen Bozdağ, şuan da Türkiye’de Kürtçe derslerin de verildiğini Kürtçe öğretmenlerinin de atandığını ifade etti.

Bozdağ sözlerini şöyle sonlandırdı: "Şimdi Kürtçe öğretmenlerinden 7 tanesini Şırnak'ımıza da atadık burada göreve başladı.Üniversitelerde Kürt dili ve Edebiyatı bölümleri kuruldu öğretmenlik bölümleri kuruldu faaliyet yürütüyor. Televizyonlarda sınırlı sürede yayın yapan devlet televizyonlarında şimdi bütün televizyonlara verdik özel devlet ayrımı yapmadan radyoda da özgürlüğü sağladık ve süre sınırını kaldırdık herkesin önünü açtık. En nihayetinde ana dilde özel eğitim kurumlarında eğitim yapabilmenin önünü de açtık.

Bugünlerde Şırnak’ta başka yerlerde bazı okullar açıldı devlet mühürledi şeklinde değerlendirmeler yapılıyor bunlar gerçek dışıdır. Mühürlenen resmen izin alınan okullar değil izin alınmayan okullardır. İstanbul’da Ankara’da nasıl açılıyorsa Şırnak’ta da aynı usulde açılması lazım. Baroda da söyledim baroda kayıtlı olmayan biri herhangi bir yerde avukatlık yapabilir mi yapamaz. O halde Milli eğitimden  kayıt alınmayan bir okulda eğitim veremez. Kim eğitim yapmak istiyorsa iznini alacak eğitimini verecek buna imkan da vardır altyapıda vardır."

Bakan Bozdağ, Şırnak'taki temaslarını bitirerek Cizre ilçesine hareket etti. Bakan Bozdağ'ın Oradan da Van’a geçmesi bekleniyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir