ÇKS başvurularında fiili kullanım uygulaması başlıyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kızıltepe İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, çiftçilerin ÇKS başvurularında fiilen kullandıkları araziye göre başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.
MARDİN - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kızıltepe İlçe Müdürü Nevaf Kalkan, fiili kullanım uygulaması başlayacağından çiftçilerin çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvurularında fiilen kullandıkları araziye göre başvurmaları gerektiğini söyledi.
Eskiden çiftçilerin, tarımsal desteklerden yararlanmak için sahip oldukları parsellere göre başvuruda bulunduklarını hatırlatan Kalkan, ancak 27.05.2014 tarih ve 29012 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre 2015 yılında destekler parsel bazında olacağından, fiili kullanım zorunlu hale getirildiğini çiftçilerin mağdur olmaması için ÇKS başvurularında destek için sahip olduğu araziye değil, hissedarı olsunlar veya olmasınlar fiilen kullandıkları araziye göre başvurmaları gerektiğini belirtti.
Arazilerde fili kullanım uygulaması ile ilgili İlke Haber Ajansına açıklamada bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kalkan, “Bilindiği gibi daha önce çiftçiler, tarımsal desteklerden yararlanmak için sahip oldukları parsellere başvuruyorlardı. Ancak 27.05.2014 tarih ve 29012 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre 2015 yılında destekler parsel bazında olacağından, fiili kullanım zorunlu hale getirilmiştir.” dedi.
Çiftçilerin destek için sahip olduğu araziye değil, hissedarı olsunlar veya olmasınlar fiilen kullandıkları araziye göre başvuruda bulunmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Kalkan, “Ancak fiilen kullandığı arazi alanı çiftçinin tapulu olarak sahip olduğu arazi alanından fazla olamaz. Fiili kullanım için çiftçinin muhtara onaylatacağı fiili kullanım taahhütnamesi ibraz etmesi yeterli olacaktır. Fiili kullanım uygulamasının yapılabilmesi için köydeki çiftçilerin tamamının beraber hareket etmesi gerekmektedir. Bir örnekle açıklarsak; çiftçinin 25 parsele değişik miktarlarda 150 dekar (dönüm) arazisi var, ama çiftçi sadece üç parselde ekim yapmaktadır ve bu üç parselin toplam alanı da 150 dekardır. Çiftçinin kullandığı bu üç parsel için birer fiili kullanım taahhütnamesi hazırlaması, muhtara onaylatması ve Tarım İlçe Müdürlüğümüze başvurması yeterli olacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Kalkan son olarak, fiili kullanım için ilçe müdürlüğü personelleri tarafından çiftçilere gerekli danışmanlık desteği sunulacağını söyledi. (Mehmet Aslan-İLKHA)