• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...

VAN- Serhad FM'de her hafta canlı olarak yayınlanan ve Faruk Tasan’ın sunuculuğu yaptığı “Gündem Van' programına konuk olan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim kurulu Başkanı Süleyman Güler, Van’da kurulan modern fuar merkezinin amacını anlattı.

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ,Van Organize Sanayi Bölgesinde 40 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen bölgenin en büyük ve en modern fuar ve kongre merkezinde açılan Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nin (OFKM) sosyal hayat ile ticari hayatı birleştiren bir amaçla kurulduğunu söyledi.


 

İşte Ajans Asya Fuarcılık Yönetimiz Kurulu Başkanı Süleyman Güler’e yöneltilen sorular ve aldığımız yanıtlar;


 

Fuar merkezimiz  hangi amaçla kuruldu?
-“Fuar merkezi sosyal etkinlik alanlarından ziyade, daha çok sosyal hayatla ticari hayatı birleştiren bir amaçla kuruldu. Fuar merkezinin asıl amacı, bulunduğu bölgedeki başta sanayi ve kültürel hayatın büyümesi, günün şartlarına uyarlanması ve sanayileşmedeki büyümeyi hızlandırmak amaçlı kurulan unsurlardır. Zaten fuarlar  da bu doğrultuda yapılıyor. Genelde Fuar merkezi kurulmuş iller  de, sanayileşmeye yüz tutmuş ya da sanayileşmiş illerde Fuar merkezleri olur, bu anlamda da Van avantajlı bir durumdadır.”


 

-Bundan önce çalışmalarınızı halı sahada sürdürüyordunuz.Şimdiki yerinizle kıyaslar mısınız?


 

-“Tabi ki halı sahada iken biz inatla ve ısrarla fuarları yapmaya devam ediyorduk. Çünkü Van’da Fuarcılığın oturacağını, Van’ın stratejik bir konumunun olduğunu biliyorduk. Yani gelecekte de bunu kullanmanın şart olduğunu biliyorduk. Bunu bunu yapabilmek için bizim halı sahada fuar yapmamız gerekiyordu. O zamanlar çok eleştiri alıyorduk. Bazen biz insanların yanına gittiğimizde, ‘Halı sahada Fuar olur mu?’ gibi tepkilerle karşılaştık. Halı sahada fuar olmayacağını biz de biliyorduk, fakat bu günlere gelebilmek için halı sahalarda fuar yapmak zorundaydık. Tabi ki de fuar merkezi ile halı sahayı karşılaştırmak mümkün değil.”


 

Bu arada programa bağlanan bir dinleyici,  reklamların yetersiz ya da reklamların çoğunda fuarın yapıldığı yerin adresini geçmediği belirtti.


 

Süleyman Güler dinleyicinin şikayetine yönelik verdiği cevapta,  “Belki her kitleye ulaşamamış olabilir. Bizim yaptığımız ilk Fuarda hemen hemen bütün sektör bileşenleriyle birebir çalışmalar yaptık. Bu anlamda Fuar olarak da biz kendimiz ziyaretçi olarak istediğimiz kitleye ulaştık sayılır. O anlamda 6 bin 200 kişi fuarımızı ziyaret etti. Bu anlamda memnunuz.  İnsanlar her Fuarda konser istiyor, öyle beklentiler içerisinde hep. Dünyanın hiçbir yerinde konser olmaz, ya da halkı oraya çekecek etkinlikler yapılmaz. Çünkü sektörle alakalı bir durumdur. Sektör bileşenlerinin o fuara gelmeleri gerekiyor. Ama diğer fuarlarda olabilir, örneğin kitap fuarı bütün halkı ilgilendiren bir fuar olduğu için konser gibi etkinlikler yapılabilir” dedi.


 

-Fuar alanının Van’a kazanımları neler olacak?


“Örneğin inşaat Fuarında biz Van’daki Otellerin hiç birinde yer bulamadık. İl dışından gelen birçok misafirimizi evlerimizde yatırmak zorunda kaldık. Ve ayın 18’ine kadar fuar devam edecek ama otellerde yer yok. Bizim inşaat Fuarımızı ziyaret etmek için yurt dışından gelen yaklaşık 520 civarında misafirimiz var ve  bunların çoğu İranlı. Örneğin eğer biz turizm fuarımızı markalaştırabilirsek, Van’ı bir Turizm merkezi haline getirebiliriz.”


 

- Fuar da yer almak isteyen Firmalar size nasıl ulaşabilirler?


“Bize ulaşmak isteyenler; Ticaret Odasından, Organize Sanayiden, www.vanfuar.com  internet sitemizden ulaşabilirler.


- Fuar alanında yer satın almak isteyen firmalara devlet desteği sağlanabiliyor mu?


“KOSGEB’e üye firmalarımız belli bir metre kareye kadar, Yani KOSGEB’in belirlediği belli bir miktara kadar 1. ve 2. bölgede yüzde 50, 3. Ve 4. Bölgelerde ise yüzde 60’lık miktarını devlet karşılıyor.”
 

-Fuar alanında metrekare fiyatı ne kadar?


“Yapılan etkinliğe göre değişebiliyor. 80 metrekare 80-100 TL arasında değişebiliyor. Yer bazında değil  de fuar bazında değişiyor.”
 

-Fiyatları nasıl belirliyorsunuz?


“Fuarın maliyetine göre belirliyoruz. 18 ile 21 tarihleri arasındaki turizm fuarı için şu anda 25 ayrı ilden başvuru var. Dışarıdan gelen insanların buradaki insanlarla daha çok kaynaşmasını amaçlıyoruz. İnsanların düşüncesindeki ön yargıyı kırmak için bir fırsat  olduğunu düşünüyorum. Örneğin İzmir’den gelen bir insanın, buradaki insanın bakış açısını belki farklılaştıracak ve İzmir’den gelen insanların buradaki insanlara da bakış açısı farklılaşacak. Farklı kültürlerin bir araya gelmesini daha çok ön plana çıkarıyoruz. Bu yüzden herkesin gelip o ortamı görmesinde fayda var.”


 

Programımıza katıldığınız için teşekkür ederiz.  (Hacı Yılmaz/Cihad Coşar-İLKHA)