• DOLAR 32.583
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2421.797
  • ...
Gazze çocuklarının yemeği çöplükten!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası arena tarafından gerçekleştirilen bütün girişimlere rağmen, bir türlü delinemeyen İsrail’in Gazze ablukası, insanlık dramı ve acıyı da beraberinde taşıyor. Mısır – Gazze sınırındaki yer altı tünelleri ile ekonomik ihtiyaçlarını gidermeye çalışan Gazze halkı, sadece geçen Eylül ayında 200’den fazla genç evladını bu tünellere kurban verdi.
 
Gazze’de yaşayan cefakar Filistinliler, farklı yöntemlerle hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Son aylarda Gazze’de ‘Nebbeş’ ismi verilen yeni bir kitle ortaya çıktı. Çöplüklerden topladıkları eşyaları satarak geçinmeye çalışan bu insanların büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Kadınlar ve erkeklerin de bazen hayatlarını bu işi yaparak kazandıkları görülüyor.
 
İslamonline.com`un haberine göre, Ahmed 15 yaşında, üç kardeşi ile birlikte her gün çöplüğe gelerek demir, plastik, tahta, eski elbise ve ayakkabı gibi işe yarayacak olan eskileri toplayarak eskiciye ve hurdacıya götürüp satıyor ve kazandığı parayla ailesinin geçimine katkıda bulunuyor.
 
Pislik içerisindeki elbiseleri ve kirli elleriyle rızkını arayan Halid ise henüz 13 yaşında. Halid; ‘Evet çöpleri karıştırıyorum...Bu pisliklerin arasında ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum…’diyor.
Ailesini geçindirmek için çalıştığını anlatan Halid, sözlerine şu anlamlı cümleleriyle devam ediyor; ‘Babam iki yıldan bu yana yatalak hasta, kabinden rahatsız olan annem ise küçük kardeşlerime bakıyor. Kimsemiz yok. Çöplükten açlığımızı giderecek kadar rızık çıkıyor’.
 
Gün boyu topladıklarını akşam götürüp sattığını ifade eden Halid, günde ortalama 40 Şekel (15 ABD Doları) kazandığını ifade ediyor.
 
Önlerinde çöplüklerden başka çalışma alanı ve seçeneği olmadığını ifade eden 17 yaşındaki Raci; ‘Yaşamak ve ailemize yardım etmek için tek çaremiz çöplükler, biz de diğer insanlar gibi yaşamak isteriz ancak, günlerimiz çöplüklerde kediler ve köpekler gibi yiyecek arayarak geçiyor. Bu iş dilencilik yapmaktan çok daha onurlu’ şeklinde konuştuyor.
 
Gazze çöplüklerinde sadece çocuklar değil yetişkin insanlara da rastlamak mümkün. 7 çocuk babası Ebu Abdullah, çocuklarının okul masraflarını karşılayamayacak hale gelince biçare, çöplükte bulmuş kendini. Ele muhtaç olmaktansa çöplükte çalışmayı yeğlediğini ifade eden Ebu Abdullah; ’10 yıl önce İsrail’deki işimi kaybettim. Sosyal toplum kuruluşlarının yardımının yanı sıra başka işler de yapıyor, geçimimi sağlıyordum. Ancak son yıllarda evime yiyecek götüremez, çocuklarımın okul masraflarını dahi karşılayamaz oldum. İnsanların bize acıyarak bakmasını engellemek, ele muhtaç olmamak ve yoksulluğa düşmemek için çöplükte topladıklarımı satıp aileme bakıyorum’ diyor.
 
ÇÖPLÜKTEKİ TEHLİKELER
 
Solunum problemleri, cild ve göz hastalıkları, akciğer iltihaplanması gibi bir çok hastalığa neden olan çöplükte, çocuklar bazen çöp kamyonlarının altında kalarak hayatını kaybetme tehlikesi ile de karşı karşıya kalıyor.
 
Ebu Abdullah, yaklaşık bir yıl once bir çocuğun çöp kamyonun altında kalarak hayatını kaybettiğini, bir kaç ay once ise, bir başka çocuğun bulldozerin altında kalmasının çevredekilerin şöförü uyarması sonucu son anda önlendiğini anlattı.
 
Çöplükte çalışanların yüzde 40’ını 6 ila 7 yaş arasındaki çocukların oluşturduğunu ifade eden Gazzeli yetkililer, okulların açılmasıyla birlikte çöplüklerdeki çocukların sayısında düşüş yaşandığını söylüyor.
Yetkililer, İsrail ablukasının süresinin uzaması sonucunda Gazze’de artan işsizlikle birlikte son dönemde 20 yaş ve üstü gençlerin de çöplüklerde çalışmaya başladıkları belirtiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir