• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...

ADANA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Ceyhan ilçesine bağlı Yalak Mahallesi’nde bir çiftçiye ait tarladaki hasadı yerinde inceledi.

Kentin verimli bir ovaya sahip olduğunu belirten Aygül, yörede kaliteli ve bol miktarda ürün alınabildiğini söyledi. Geçen yıl 175 bin dekar alanda 68 bin ton ürün aldıklarını ifade eden Aygül, “Bu yıl 200 bin dekar alana ekilen yer fıstığından 80 bin ton rekolte bekliyoruz. Son 3 yılda verimde yüzde 10-15'lik bir artış gözlenmekte. Asıl hedefimiz çiftçilerimiz ve odalarımızla el ele vererek, fıstık üretiminin daha iyi noktalara gelmesidir” dedi.

Yer fıstığının Türkiye’de genel olarak çerez olarak kullanıldığını ifade eden Aygül, “Yer fıstığının beslenmede çok değerli bir yeri var. Yüzde 20 protein ve yüzde 45-55 yağ oranına sahip olması çok önemli. İnşallah çerezlik çeşitlerin yanı sıra yağlık çeşitleri de zamanla piyasaya girer. Bu sayede Türkiye'nin toplam yağ üretimine de önemli bir katkı sağlanmış olunacak. Bu nedenle yer fıstığı üretimini desteklemekteyiz. Fıstık üretimi toprağın verimini de arttırmakta. Toprağın azot ihtiyacının önemli bir kısmını yer fıstığı sağlamakta. Fıstık üretiminde genelde yüksek verim alınmakta. Ancak diğer tarım ürünlerine göre işçiliği daha fazla. Adana şu anda 2013 yılı rakamlarına göre Türkiye toplam yer fıstığı üretiminin yüzde 48.4’ünü sağlıyor. İnşallah bu yıl üretimde yüzde 50'nin üzerine çıkacağız” şeklinde konuştu. (İLKHA)