• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Almanya:"Hiçbir askeri operasyona katılmayacağız, ama destek veriyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Almanya'nın, terör örgütü IŞİD ile mücadelede diplomatik ve siyasi çabalara ağırlık vereceği, bu kapsamda hiçbir askeri operasyona katılmayacağı bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Federal Basın Merkez'indeki basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'nın ev sahipliğinde Paris'te düzenlenen Irak konulu uluslararası toplantının, IŞİD'le mücadelede büyük önem taşıdığını söyledi.


"IŞİD Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor"
Askeri olarak yapılacakların yanı sıra,  siyasi olarak atılması gereken adımları ele almak gerektiğini vurgulayan Chebli, "Bu yüzden belirleyici aktörlerin,  Paris'te bir araya gelmiş olması önemli. Özellikle Arap ülkeleri ve Türkiye rol oynuyor.  IŞİD'in daha fazla yayılmaması onları çok yakından ilgilendiriyor. Paris'teki toplantı bunun için iyi bir çerçeve oluşturuyor" ifadelerini kullandı.


“Hiçbir askeri operasyona katılmayacağız, ama destek veriyoruz”
Almanya hükümetinin IŞİD'e karşı atılacak adımlar konusunda politikasının değişmediğini vurgulayan Chebli, "Almanya hiçbir askeri operasyona katılmayacak. Diğer alanlarda rol oynuyoruz. Iraklı Kürtlere verdiğimiz destekle önemli bir katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Ingo Gerhartz da, Almanya'nın Irak'ın kuzeyine göndereceği askeri malzeme ve silahların  sevkiyatının gelecek hafta gerçekleştirileceğini bildirdi.

600 tonluk malzemenin söz konusu olduğunu, bunları bölgeye götürmek için birkaç uçuşa ihtiyaç olacağını kaydeden Gerhartz, "İlk kargonun sevkiyatı gelecek hafta, büyük olasılıkla 24 Eylül tarihinde  yapılacak. Hafta sonu 6-7 kişilik bir ekip hazırlıklar için bölgeye gitti" ifadelerini kullandı.


Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Almanya'nın IŞİD'le mücadele konusunda üç alanda sorumluluk üstlendiğini vurgulayarak, "Birinci olarak IŞİD tarafından tehdit edilen insanlara yardımda bulunmak istiyoruz. Bunu büyük ölçüde yaptığımız insani yardımlarla gerçekleştiriyoruz. İkinci olarak bölgede IŞİD'e karşı savaşanları destekliyoruz. Bu yüzden Peşmerge'ye askeri teçhizat ve silah yolluyoruz ve üçüncü olarak da siyasi ve diplomatik araçlarla Irak hükümetinin ülkedeki tüm grupları temsil etmesi yönünde yardımcı olmaya çalışıyoruz.  Bu sayede terörizmin temeli yok edilir. Bu da bizim politikamızın altyapısı." şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir