• DOLAR 32.597
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.522
  • ...
`Köyümüze dönmek istiyoruz ama yolu yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Bingöl’ün Genç ilçesine Geyikdere’ye bağlı Gilbe mezrası sakinleri köylerine dönmek için yol istiyor.


1990’lı yıllarda Terör olayları nedeniyle boşaltılan köylerde geri dönüşler devam ederken, yol, elektrik ve diğer eksiklikler köylüleri zor durumda bırakıyor.Köylüler, sosyal yardımlaşma kapısında dilenmek yerine, köylerine dönüp  kendi emekleriyle geçimlerini sağlamayı istediklerini söylüyor.


Genç İlçesine bağlı Geyikdere Köyü Gilbe Mezrasını, 1994 yılında terör olayları nedeniyle terk  etmek zorunda kaldıklarını anlatan Harun Uygun, artık evlerinden uzakta başka diyarlarda yaşamak istemediklerini söyledi.


Ailesinden 3 kişinin 1994 yılında öldürüldüğünü belirten Uygun, “Babam Zübeyir, amcam Mustafa ve amcamın oğlu Sıddık Uygun o dönemde öldürüldüler. Köyümüz yine o dönemlerde güvenlik gerekçesiyle yakılarak boşaltıldı. O tarihte Diyarbakır’a göçmek zorunda kaldık. Yıllardır da Diyarbakır’da yaşıyoruz ama, hiç bir zaman ait olduğumuz toprakları unutmadık.”  dedi.

 

Huzur ortamının yerleşmesiyle birlikte köye dönüş yaptıklarını ifade eden Uygun, “Şu anda bizimle birlikte 5 aile daha köye dönüş yaptı. Tekrardan evlerimizi yaparak hayvancılık ile uğraşmaya başladık. 6 haneye ait 700 civarında küçükbaş hayvan var. Bu hayvanlarımızın tamamına küpe  takılıp kayıt altına da alındı. Köye dönmek isteyen yakınlarımız da var, ancak şartlar normalleşmediği için dönemiyorlar. Mezramıza bu güne kadar hiç yol yapılmadı. Köyümüze dönmek istiyoruz ama  yolu  yok. Köyden mezramıza tahmini 2,5 kilometre mesafe var. Bu çok uzun bir yol değil.” dedi.   (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir