• DOLAR 32.603
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2492.019
  • ...
Sona Eren IŞİD Zirvesinden Ne Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

IŞİDörgütüne yönelik alınacak küresel tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa`nın ev sahipliğinde düzenlenen "Irak`ta Barış ve Güvenlik Konferansı"nın sonuç bildirisinde, Irak`taki yeni hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı kaydedildi.

Fransa`nın ev sahipliğinde yapılan toplantının sonuç bildirisinde, IŞİD`in yalnızca Irak için değil tüm uluslararası toplum için tehdit olduğu belirtilirken, sivillere yönelik saldırıların insanlığa yapıldığının altı çizildi. Bildiride, bu suçların cezasız kalmayacağı ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yürütülen soruşturmalara destek olunacağı kaydedildi.

IŞİD`in Irak`taki varlığına ivedilikle son verilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, bu bağlamda Irak`taki yeni hükümete kendi talepleri doğrultusunda ve uluslararası hukuka uygun şekilde askeri destek de dahil gereken yardımın yapılacağı belirtildi.
Bildiride, Birleşmiş Milletler`in (BM) 2170 sayılı kararı kapsamınca, IŞİD`e karşı savaşılacağı ve kaynaklarının kurutulacağı vurgulanırken, BM kararının doğru uygulanıp uygulanmadığının takip edileceği kaydedildi.

BM`nin Irak hükümetine yönelik uluslararası yardımın koordine ve organize edilmesinde kilit rol oynadığına dikkat çekilirken, Arap Birliği ve Avrupa Birliği`nin de Irak hükümetinin uzun süreli stratejik ortağı olduğu hatırlatıldı.

Bölgedeki gidişata bağlı olarak, Irak hükümetine ve yerel yetkililere, yerlerinden olanlara ve mültecilere gereken insani yardımın yapılacağı ifade edildi.

Bildiride, Irak`ın yeniden inşası ve bölgesel kalkınması için mali desteğin sağlanacağı yinelenirken, uluslararası ortakların Irak`ta IŞİD`e karşı mücadelede Irak hükümetine destek olmak için tam bir seferberlik içinde oldukları kaydedildi.

Cidde toplantısının ardından Irak konusunda düzenlenen ikinci toplantı olan "Irak`ta Güvenlik ve Barış Konferansı"na Türkiye`den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

Türkiye ve ev sahibi Fransa`nın yanı sıra toplantıya ABD, Almanya, Birlemiş Arap Emirlikleri, Danimarka, Türkiye, Hollanda, Irak, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Japonya, Ürdün, Arap Birliği, AB ve BM temsilcileri katıldı.

Konferans, ortak bildirinin açıklanmasının ardından sona erdi.

"Genel bir yaklaşım benimsenmeli"

Türkiye de, IŞİD örgütüne yönelik alınacak tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa`nın ev sahipliğinde düzenlenen "Irak’ta barış ve güvenlik" konferansında, IŞİD`le mücadelede genel bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği görüşünü iletti.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye konferansta, IŞİD tehdidinin yeni olmadığını ve ivedilikle ortadan kaldırılması gerektiği görüşünü bildirdi.

Türkiye, konferansta Irak`taki yeni hükümetin herkesi kapsayıcı olması gerektiğinin altını çizerek, bölgedeki insani yardım konusunda verdiği desteği yineledi.

Konferans sonrası basına verilen bildirinin Irak ve Fransalı yetkililer tarafından hazırlandığına dikkat çekilirken, bildiride belirtilen askeri operasyona ilişkin ifadelerin katılımcı her ülke tarafından kabul edildiği manasına gelmediği belirtildi.

Toplantıya katılan tarafların büyük bir kısmının, IŞİD`in Irak`ta yaptıklarını "insanlığa karşı suç" olarak tanımladığı da vurgulandı.

Bugün başkent Paris`te yapılan uluslararası konferansta Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, uluslararası toplumu IŞİD`e karşı havadan müdahaleye davet ettiğini söylemişti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise güvenlik zirvesinin tek amacının Iraklı yetkililere büyük bir tehdit olan IŞİD ile mücadelede gerekli desteği vermek olduğunu dile getirmişti.

Konferans sonrasında ise IŞİD`in mali gücünün kurutulması için ilerleyen günlerde Bahreyn`de ulusararası bir toplantının düzenleneceği duyurulmuştu.

Konferansa ev sahibi Fransa`nın yanı sıra ABD, Almanya, Birlemiş Arap Emirlikleri, Danimarka, Türkiye, Hollanda, Irak, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Japonya, Ürdün, Arap Birliği, AB ve BM temsilcileri katılmıştı.

İngiltere Dışışlari Bakanı Hammond

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin IŞİD ile mücadelede oluşturulacak koalisyonda öncü rol oynayacağını ancak IŞİD yönelik hava operasyonlarına katılım konusunda Londra’nın son kararını vermediğini söyledi.

Paris’te düzenlenen Irak’ın güvenliği konulu uluslararası konferansın ardından basına konuşan Hammond, "Şu anda, hava operasyonlarına katılıp katılmayacağımız konusunda kararımızı vermedik" dedi.

Ülkesinin IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyonda öncü rol oynayacağını yineleyen İngiliz Bakan Hammond, "ülkesinin oynayacağı rolün içeriğinin tam olarak netleşmediğini" ifade etti.

IŞİD’in elindeki diğer rehine Alain Henning ile ilgili soruyu yanıtlayan Hammond, bu rehinenin yerinin tam olarak bilinmediğini ve bu yüzden İngiliz birliklerinin kurtarma operasyonuna girişemediğini belirtti. Hammond, ‘’Nerede olduğunu bilmiyoruz, nerede olduğunu bilsek bütün seçenekleri gözden geçiririz’’dedi.

AA

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir