• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
‘ABD İle İşbirliğine İzin Vermedim’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle Tahran’daki bir hastanede ameliyat olan Ayetullah Ali Hamaney, taburcu olurken şöyle konuştu: ‘IŞİD konusunun Irak’ta ortaya çıktığı ilk günlerde ABD Irak’taki büyükelçisi vasıtasıyla bizim büyükelçimizden IŞİD konusunda koordinasyon sağlanması için görüşme talebinde bulundu. Büyükelçimiz bunu içeriye bildirdi. Bizdeki bazı yetkililer de buna karşı çıkmadı. Fakat ben buna karşı çıktım ve bu konuda ABD’yle birlikte olmayacağımızı söyledim. Çünkü elleri kirlidir. Eli ve niyeti kirli olanlarla nasıl işbirliği yapabiliriz?’

‘Amerika yalan söylüyor’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Bakanlık Sözcüsü Marie Harf’ın açıkça İran’ı IŞİD karşıtı koalisyona davet etmeyeceklerini söylediğini anımsatan Hamaney, ‘Öncelikle bu yanlış eylemin içinde olmamak bizim için büyük bir kıvanç olmuştur. İkinci olarak yalan söylüyorlar. Kameralar önünde IŞİD konusunda İran’dan işbirliği istemediklerini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, şahsen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten bu konuda işbirliği isteğinde bulundu. Dr. Zarif bu isteği geri çevirdi. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı da İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi’den tekrar aynı talepte bulundu ve reddedildi’ ifadelerini kullandı.

‘Suriye’de yapamadıklarını Irak’ta da yapamayacaklar’

ABD ve müttefiklerinin daha önce büyük gürültü kopararak çeşitli ülkelerin katılımıyla Suriye’ye karşı bir koalisyon oluşturduklarını belirten İran’ın dini lideri, ‘Suriye konusunda bir şey yapamadılar. Irak konusunda da aynısı olacak. Zaten ciddi bir iş de yapmak istemiyorlar. Irak’ta yapılan ve IŞİD’in belini kıran hareket, Amerikalıların işi değildi belki Irak halkı, ordusu ve halk güçlerinin işiydi. ABD ve IŞİD de bu gerçeği biliyor’ dedi.

ABD’nin bir bahane arayışı içinde olduğunu savunan Ayetullah Hamaney, ‘ABD nasıl Pakistan’dan izin almadan bu ülkenin topraklarına girerek bombardıman yapıyorsa aynısını Irak ve Suriye’de yapmak istiyor’ dedi.

Ayetullah Hamaney, ABD’li yetkililerinin IŞİD ile mücadele edeceklerine dair ifadelerini ‘içi boş’ olarak niteledi.

İran’ın yargı organı başkanı Ayetullah Laricani de, `israil başta olmak üzere bölgede terörü destekleyen ABD gibi bir ülkenin terörle mücadele adı altında oluşturduğu koalisyonda rol almamasından dolayı İran’ın gurur duyduğunu` söylemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham da, ABD’yi `IŞİD koalisyonunda bölge ülkelerine çifte standart uygulamakla, koalisyonda bulunan bazı ülkeleri ise Suriye ve Irak’taki `terörü` finanse etmekle` suçlamıştı.

"İran ile koordinasyon olmayack"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise İran ile IŞİD`e karşı bir koordinasyon içinde olup olmayacakları sorusuna, "Diplomatik müzakerelerin detaylarına girmeyeceğim ama İran ile askeri bir koordinasyonumuz yok ve olmayacak" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: Al Jazeera ve DHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir