• DOLAR 32.358
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2324.46
  • ...
Diyarbakır'da Kürtçe ilkokul açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Bağlar ilçesinde yapılarak 2014 – 2015 eğitim öğretim yılına yetiştirilen ilkokulun, Kürtçe eğitim vereceği belirtildi.

Bağlar ilçesinde kurulan ve Kürtçe eğitim verileceği belirtilen okulun Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde herhangi bir başvurusunun olmadığı ve Milli Eğitim Müdürlüğünden bağımsız Kürtçe eğitim vereceği ifade edildi.

Kürtçe ilkokulun açılışı için Kayapınar ilçesinde toplanan bir grup, okulun bulunduğu Bağlar ilçesine doğru bir yürüyüş düzenledi.

Bağlar Kaymakamlığı önünde grup adına bir basın açıklaması yapılarak Kürtçe eğitim talepleri dile getirildi. Açıklama sonrası kısa bir konuşma yapan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen, devletin bu güne kadar ana dilde eğitim yapılması için sunulan taleplere olumlu cevap vermemesinin bir sonucu olarak bu okulu açmak durumunda kaldıklarını söyledi.

Türkiye’nin uluslar arası hukuku kendi iç hukukunun üstünde tuttuğunu söyleyen Esen, “Türkiye devleti şu ana kadar hiçbir biçimde Kürt halkının ana dilinde eğitim taleplerine olumlu cevap vermedi. Devlet, ana dilde eğitim hakkını tanımalı ve bir an evvel yasal düzenlemeleri gerçekleştirmelidir.” ifadelerini kullandı.  

Esen ayrıca, Diyarbakır’ın dışında Hakkâri’nin Yüksekova ve Şırnak’ın Cizre ilçeleride de Kürtçe eğitim verecek okulların açıldığı belirtildi.

Hatırlanacağı üzere geçen hafta Diyarbakır’ın Lice ilçesinde de Kürtçe eğitim verileceği iddia edilen bir binaya Lice Kaymakamlığınca denetim amaçlı bir heyet gönderilmiş, heyeti korumak amacıyla bölgeye giden Jandarma ile PKK’liler arasında çatışma yaşanmıştı.

Bu gün, 2014 – 2015 Eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle bir okulda gerçekleştirilen törene katılan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, “Kürtçe okul açılmasıyla ilgili olarak bir talep oldu mu?” şeklindeki bir  soruya; Şu ana kadar kendilerine Kürtçe okullar ile ilgili herhangi bir talebin yapılmadığını söyleyerek, hukuka aykırı bir davranışın yaşanması durumunda gereğinin yapılacağını dile getirmişti.

Vali Kıraç, "Bugün bir bakkal dükkânı açmak için bile kişi başvuruda bulunup ruhsat almakta. Böyle bir talep olmadı. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Anayasası, mevzuatı, Bakanlıklar, kaymakamlıklar, valilikler, adliyeler vardır. Hukuka aykırı bir davranış varsa gereği yapılır. " ifadelerini kullanmıştı.  (Hamza Adiyaman/Hüseyin İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir