• DOLAR 32.518
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2432.252
  • ...
Mazlum-Der eğitim sorunlarına dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Mazlum-Der Şanlıurfa Şubesi, eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada; anadilde eğitim, atanmayan Kürtçe öğretmenleri, Liselerde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması taleplerinin karşılanmaması, ortaöğretime yerleştirme sistemi TEOG’a değinildi.

Türkiye’de yıllardır uygulanan yanlış politikalardan dolayı eğitimin sorunlarının bir türlü çözülemediği belirtilen açıklamada, bu sorunların çözümü noktasında gerekli adımların atılması gerektiği vurgulandı.

Cumhuriyet Döneminin çıkarılan kanunlarından olan Tevhidi Tedrisat Kanunu ve 12 Eylül darbe anayasasının eğitimin önündeki engellerin başında yer aldığı ifade edilen açıklamada, “Anadilde eğitim, atanmayan Kürtçe öğretmenleri, liselerde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması taleplerinin karşılanmaması, TEOG ile yaşanan bir türlü rayına oturtulamayan ortaöğretime yerleştirme sistemi önümüzde duran sorunlardandır.” denildi.

İnsanlar anadillerinde eğitim görme hakkına sahip olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu, onların doğuştan gelen temel haklarıdır. Herkes istediği dilde eğitim alma hakkına sahiptir. Eğitim sürecinin her kademesinde, anadilin öğretilmesinden çok anadille eğitim-öğretim yapılmasına bir an önce geçilmelidir. Ayrıca inanç ve ifade özgürlüğü bağlamında başörtüsü ile eğitim alma ve verme hakkının yanı sıra erkeklere de kıyafet serbestisi yasal zemine oturtulmalıdır.” ifadeleri kullanıldı. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir