• DOLAR 32.588
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2507.41
  • ...
DÜ`ndeki Başörtüsü Tahammülsüzlüğüne Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Fen Edebiyat Fakültesi, matematik ve biyoloji bölümlerinde okuyan başörtülü öğrencilerin iki öğretim görevlisi tarafından derse alınmamasına tepki gösteren Özgür Der Üniversite Gençliği, saat 12.30`da basın açıklaması yaptı.

Özgür-Der Üniversite Gençliği adına kısa konuşma yapan İlyas Çetinkaya, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesinin Matematik ve Biyoloji bölümlerine başörtüleriyle girmek isteyen kardeşlerin derslere alınmamalarını protesto etmek amacıyla burada bulunduklarını söyledi. Çetinkaya, uygulanan bu yasağın Kemalist ideolojinin İslam`a olan düşmanlığını dışa vurduğu ve adeta Müslümanlar ile hesaplaşma alanı olarak kullandığını vurgulayarak, Biyoloji ve Matematik Bölümlerinde bu yasağı sürdürmeye çalışan kişiler de aynı zihniyetin yansıması olarak karşımıza çıktığını belirtti.

İlyas Çetinkaya, Türkiye`de, farklı alanlarda da kendisini hissettiren "normalleşme" sürecine bağlı olarak yaşanan görece serbestlik ortamının üniversitelere başörtüsü alanında kısmi özgürleşme olarak yansıdığını ifade ederek, "Anlaşılan o ki bazı çevreleri ve kişileri huzursuzluğa itip, her gün yeni zorbalıklar, rezillikler sergilemeye sürüklüyor. Bu çevreler, kendi yetki alanlarında, içlerindeki kini açığa çıkararak intikam duygularını tatmin etmeye çalışıyorlar.

Bu minvalde Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinin Biyoloji ve Matematik bölümlerinde söz konusu yasakçı anlayış ısrarla sürdürülmektedir. Bu bölümlerde başörtülü öğrenciler sınıfa alınmamakta, başlarını açmaya zorlanmakta ve eğitim hakları böylece ihlal edilmektedir. Üniversitenin genelinde uygulanmayan yasağın bu bölümlerde ısrarla uygulanmasının gerekçesi başörtüsü düşmanlığı değilse nedir?" diye sordu.

Öğrencilerin Yasağa Karşı Aktif Tutum Almalı
Rektörlüğün bu konuda bir an önce harekete geçmesi ve YÖK`ün başörtüsü konusundaki genel tavrına uygun davranması, yasakçılar hakkında idari işlem başlatması gerektiğini belirten İlyas Çetinkaya, "Aynı sorumluluk YÖK ve hükümet için de geçerlidir. Ayrıca yaşanan bu süreçte mağdur olan ya da olmayan tüm öğrencilerin de yasağa karşı aktif tutum almaları gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.

En temelde yasak; sadece başörtüsüne karşı bir düşmanlığı değil, sembol ve değerler üzerinden İslam dinine karşı bir düşmanlığı ifade etmekte. Dolayısıyla bayan öğrenciler başörtüleri ile fakültelerine, derslerine girme noktasında kararlı olduklarını göstermeli ve duyarlı erkek öğrenciler de bu mücadelede sorumlu oldukları bilinci ile hareket etmelidirler." ifadelerini kullandı.

Ayetullah Turgut - İLKHA

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir