• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...

BURSA- Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu Eskişehir’e bağlı Seyitgazi İlçesi’nde bulunan ETİ Maden Kırka Bor İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Bor yatağının milli bir değer olduğunu ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Bor Araştırma Geliştirme Komisyonu Başkanı İlker Duran,  “Kırka İşletme Müdürlüğü, boraks bakımından dünya rezervinin önemli bir bölümünü oluşturmakta. Burada her yıl toplam 800 bin tonun üzerinde Boraks Pentahidrat, Susuz Boraks ve Kalsine Tinkal üretimi gerçekleştirilmektedir. Bor zenginliğinden daha fazla katma değer sağlamak ve yeni kullanım alanları bulmak amacıyla ETİ Maden’in Ar-Ge faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Bordan elde ettikleri Eti Matik borlu temizlik ürünü bu yolda ortaya çıkan önemli bir üründür. Ana bileşeni boraks olan, insan ve çevre sağlığına zararlı hiçbir etkisi bulunmayan bu doğal temizlik ürünü borun kullanımı açısından da çok iyi bir örnek teşkil ediyor.” diye konuştu.

“Hedef, sanayicileri bor madeni ile tanıştırmak”
Komisyon olarak bilimsel çalışmalara ağırlık vereceklerine belirten Duran, “Komisyonumuzda yer alan öğretim görevlilerimiz bilimsel çalışmalara başladılar. Biz, bu komisyonu kurarken borla sanayicinin bir araya gelmesi adına köprü oluşturacağımızı ifade ettik ve Bursa’yı pilot bölge olarak seçtik. Bizim, önemli bir sorumluluğumuz var; borun piyasaya kazandırılması ve sanayici ile buluşturulması adına 100 proje var. Bu 100 projenin 30’unu ortaya çıkarmayı ve sanayici arkadaşlarımızın bor ile tanışmasını sağlamayı hedefliyoruz. Sanayi ve ticaret odalarımızla da bir araya gelerek onlara da borla ilgili detaylı bilgiler verip, farkındalığı ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.

“Bora dayalı sanayinin de Türkiye’de çok gelişmediğini görüyoruz”
Komisyon üyelerine bor yatağını ve işletmeyi gezdiren Kırka İşletme Müdürü Tümay Uludağ, borun tanıtılması ve sanayide daha etkin bir şekilde kullanılması adına Komisyonun önemli bir misyon üstlendiğini söyledi.

Komisyon sayesinde ETİ Maden’in hedeflerine çok daha çabuk ulaşacağını ifade eden Uludağ,  “Biz, burada madencilik alanında önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızda her zaman çevreye saygı düsturunu ön planda tutuyoruz. Bu konuda almış olduğumuz belgemiz de mevcut. Bora dayalı sanayinin de Türkiye’de çok gelişmediğini görüyoruz. Bu konuda bilgi yetersizliği var.” dedi. 

Uludağ son olarak “Kırka İşletme Müdürlüğü, toplam 10 milyon metrekarelik alanda madencilik ve kimya sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Bora dayalı sanayiye baktığımızda ise söz konusu sanayinin Türkiye’de çok gelişmediğini görüyoruz. Bu konuda bilgi yetersizliği mevcut.”diyerek sözlerine son verdi.  (Sezer Özer-İLKHA)