• DOLAR 32.518
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2418.961
  • ...
Pancar Alımı Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, yılda yaklaşık 200 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip fabrikanın üretiminde, ekim miktarının azalması neticesinde önemli düşüşler olduğunu söyledi.

Geçen yıl 89 bin 800 ton pancar işleyerek üreticilere 10 milyon 266 bin lira ödendiğini aktaran Öztürk, "Bu yıl Elazığ`da 20 bin 750 dekarlık alanda pancar ekimi yapılmış, Bingöl`den alınacak pancarla birlikte yaklaşık 110 bin ton pancar işlenecektir. 60 gün sürecek işleme çalışması sonucu 13 bin 500 ton şeker, 4 bin 500 ton melas, 30 bin ton yaş küspe üretilecektir. Bu yıl üreticilerimize toplam 11 milyon 500 bin lira ödenecektir. Bugüne kadar bakım, sulama, söküm gibi avanslarla 4 milyon 300 bin lira ödenmiştir" dedi.

Öztürk, fabrika olarak üreticilere pancar tarımı için gerekli gübreleri temin ederek ekim öncesi dağıttıklarını, teslim edilen pancarın yüzde 20`si kadar yaş küspenin bedelsiz verildiğini, maliyetinin yarı fiyatına pancar tohumu temin edildiğini söyledi.

Pancar ve şekerin üretiminin sağladığı katma değer, istihdam alanı, hayvancılığın gelişmesine katkıları, sosyal ve ekonomik yaşam üzerinde etkileriyle dünyada olduğu gibi Türkiye`de de stratejik önemi olduğunu ifade eden Öztürk, yeterli pancar temin edilememesi nedeniyle kısa sürede kapanan kampanya sonucunda fabrikalarında birim üretim masrafının arttığını belirterek, fabrikanın verimli ve karlı çalışması için yörede var olan sulama sorununun çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Özelleştirme süreci hakkında bilgiler veren Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Elazığ, Elbistan, Malatya ve Erzincan şeker fabrikalarının içinde bulunduğu Portföy B Grubunun bütün olarak özelleştirilmesi amacıyla 11 Eylül-11 Ekim`de ihaleye çıkmıştır. Satışın bu yıl içerisinde tamamlanacağı belirtilmektedir. Satış gerçekleştirildiği takdirde 56 yıldır kamu eliyle çalıştırılan fabrikamız bundan böyle özel sektör tarafından çalıştırılacaktır."
Ali Yıldırım - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir