• DOLAR 32.439
  • EURO 35.46
  • ALTIN 2324.52
  • ...

BURSA- Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin 2023 yılı hedefine ulaşmasında inovasyon ve tasarımın önemli rol oynadığını belirterek, “Ulusal zenginliklerimiz doğal kaynaklar ile değil, yeni fikirlerle ölçülür. İş dünyası, ticaret ve sanayi hayatında değişim ve dönüşümü öncelikli hedef olarak görmelidir.” dedi.

Dünya ekonomisinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade eden BTSO Başkanı Burkay, bilginin yeniliğe dönüştüğü ülkelerin zenginleştiğini vurguladı.

Teknolojinin, yeni fikir geliştirme ile ekonomik zenginliğin artık içi içe olduğunu dile getiren Başkan Burkay, ulusal zenginliğin bir ülkenin doğal kaynaklarından ve işgücünden daha çok, rekabetçiliğine ve inovasyon yapabilme kapasitesine bağlı olduğuna dikkati çekti.

“2023 hedeflerine ulaşmanın yöntemi AR-GE ve inovasyon”

Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü konumundaki Bursa olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı gösterdiklerini belirten Burkay, “Ancak bu öncülüğü devam ettirmek ve daha ileriye taşımak, geleneksel sanayi ve ticaretimizi dönüştürmekten geçiyor. Orta gelir sendromuna takılmadan daha yüksek hedeflere ulaşmanın yöntemi ise Ar-Ge ve inovasyona yönelmektir. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünde 500 milyar dolar ihracat ve 600 milyar dolar ithalat olmak üzere toplam 1 trilyon doların üzerinde bir dış ticaret hacmi ile dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer almayı hedefliyoruz. Sanayimizde bilgi ve inovasyona dayalı bir üretim ve ihracat yapısı şart. İleri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içerisindeki payı yüksek olmalı.” şeklinde konuştu.


Dünyada inovasyon ekonomisi algısının bulunduğunu söyleyen Burkay, “İnovasyon ekonomisi dediğimiz bu yeni süreçte, orta ve ileri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içindeki payını yükseltmeliyiz. Bursa olarak bu alanda yüzde 3 düzeyinde olan Türkiye ortalamasının 3-4 katı üzerindeyiz. Bunu daha yukarıya çekmek için ticaret ve sanayi alanlarımızda değişim ve dönüşümü sağlamak öncelikli hedefimizdir.” şeklinde konuştu.

“Artık ülkelerin değil, kentlerin rekabeti var”

Sürdürülebilirlik, tasarım, inovasyon ve rekabetin birbirinden ayrılmayan en önemli maddeler olduğunu dile getiren Başkan Burkay, “Artık ülkelerin değil, kentlerin rekabeti var. Sahip olduğumuz değerleri gerçek anlamda elimizde tutmalıyız. Söylemden kurtulmalıyız. Bugün Bursa, Türkiye’nin ekonomide, ihracatta ve istihdamda 2. kenti. Bursa, başarmak zorunda. Dünyada artık ekonomik politikaları yeniden kurgulanıyor. Bütün kurgu değişiyor.  Biz o yüzden kentin ortak aklı dedik. ‘Marmara Havzası Son Francisco havzası olacak’ dedik. Türkiye’yi 2023 hedefine bu bölge yükseltecektir.” diye konuştu.   (Sezer Özer-İLKHA)