• DOLAR 32.516
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2476.693
  • ...
Türkiye`yi Yanlarına Çekmek İçin Hangi Planı Düşünüyorlar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Suudi Arabistan’da perşembe günü, Türkiye, Mısır, Ürdün ve altı Körfez ülkesinin katılımıyla IŞİD`e karşı kurulacak koalisyonun detaylandırılması amacıyla bir toplantı düzenlendi. Suudi Arabistan`da yapılan IŞİD`e karşı mücadele toplantısından "askeri mücadele" kararı çıktı. Cidde’de düzenlenen toplantıya katılan ülkeler, IŞİD`i dünyanın neresinde olursa olsun yok etme kararı aldı. Amerika ve 10 Arap ülkesinin imza attığı bildiriyi Türkiye ise imzalamadı.

Türkiye’nin Cidde’de ikna edilememesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ancak yapılan görüşme neticesinde Türkiye yine fiili bir saldırı konusunda ikna edilemedi.

Strateji ve diplomasi uzmanı Akif Agâh, Türkiye’nin, özellikle IŞİD’in elinde bulunan elçilik rehineleri dolayısıyla fiili bir saldırıya yanaşmadığı yorumunu yaptı. Bundan dolayı Suudi Arabistan’da ortaya çıkan bildiriye imza atılmadığını belirten Agâh, bir konuda da Türkiye’yi uyardı.

Akif Agâh, Amerika ve Suudi yönetiminin kendileriyle IŞİD’e saldırı konusunda anlaşmayan Türkiye’ye karşı bazı hamlelerde bulunabileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; "IŞİD konusunda Amerika ve Suud`la anlaşamayan Türkiye’nin özellikle bir konuda dikkat etmesi gerekiyor. İlerleyen günlerde Türkiyekonsolosluk rehineleri üzerinden zor durumda bırakılabilir. Bunu da IŞİD içindeki bazı istihbarat birimlerinin faaliyete geçiriilmesi ile yapabilirler. Birileri rehinelere zarar vererek, böylece Türkiye’nin IŞİD’e karşı saldırı konusunda kışkırtılabilir. Türkiye bu konuda çok dikkatli olmalı. Böyle bir hamleye karşı gerekli tedbirleri almalıdır." 

Agâh son olarak, rehinelere zarar verilen bir görüntünün yayınlanması halinde bu durumun Türkiye kamuoyunda ciddi bir infiale yol açacağını ve böylece Türkiye’nin kamuoyu baskısı nedeniyle IŞİD’e karşı fiili bir saldırıyı gerçekleştirmek zorunda kalacağını vurguladı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir