• DOLAR 32.412
  • EURO 35.286
  • ALTIN 2324.498
  • ...
Meyan Şerbeti satarak ailesini geçindiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – Doğu ve Güneydoğu’da yaz mevsiminde tüketilen içeceklerin başında Meyan Şerbeti geliyor. Şerbetin ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor.

Her derde devadır

Mardin merkez Artuklu ilçesi 1. Cadde üzerinde 30 yıldır Meyan Şerbeti satarak ailesini geçindiren Veysi Özcan, Meyan şerbetinin böbreğe, mideye ve bağırsağa iyi geldiğini söyledi. Meyan şerbetinin her derde deva olduğuna dikkat çeken Özcan, herkesin içmesini tavsiye etti.

Şerbetin faydaları

İştahı açar. Nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Mide rahatsızlıklarına (gastrit, mide ülseri) faydalıdır. Böbrek kumu ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Mide yanması ve ekşimesine çok fayda verir. İdrar yollarını açar. Boğaz ağrılarını keser. Balgam söktürücüdür. Meyan şerbeti Ilık olarak gargara yapılıp içildiğinde ağız kokusu ve diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır. Çok içilmesi halinde tansiyonu arttırabilir. Vücuda enerji verir.

Meyan şerbetinin hazırlanışı

Ufalanmış meyan kökü, bir yemek kaşığı, bir sürahi musluk suyuna bırakılır (süzgeçli olmasında fayda var). Suya katılan meyan kökünün hepsinin ıslanması sağlanır. Birkaç saat bekletilir. Şerbetin tadı hafif şekerlidir. Kıvam koyu olursa su veya buz ilave edilebilir. Şekerli olmasına karşın şeker oranı sıfırdır. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir