• DOLAR 32.352
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2310.121
  • ...
İl Sağlık Müdürlüğünden Dünya İlkyardım Günü mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Dünya İlkyardım Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, “Dünya İlkyardım Günü her yıl Eylül ayının 2. Cumartesi günü, ülkelerin kendi koşullarına uygun olarak hazırlanan, ortak ilkyardım mesajlarını içeren,  çeşitli kurum, kuruluş ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yılın teması “Afet ve Acil Durumlarda İlkyardım’ın Önemi” olarak belirlenmiştir.

Ülkemizde ve dünya ülkelerinde trafik kazaları ve afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl yüzlerce kişi hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün çalışmalarına göre küresel düzeyde ölümlerin yüzde 90’ı yaralanmalardan dolayı meydana gelmektedir. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamanı yitirmekte ve her gün 2.000’den fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybetmektedir.”bilgisine yer verdi.

Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Dünya Afet Raporuna göre; 2012 yılında 364 doğal afet, 188 teknolojik afet meydana gelmiş ve 157,5 milyar dolar tutarında para harcanmıştır. Öte yandan; 2012 yılında meydana gelen bazı afetlerde ülke bazında 31,7 milyon kişi etkilenmiştir. Afetler her zaman, her yerde, herkesi etkileyebilen olaylardır.
 

Çeşitli bilimsel çalışmalar; acil durumlarda olay yerindeki yaralılar, orada bulunan kişiler ya da profesyonel ekipler tarafından kurtarılabilmektedir. Afet sonrası ilkyardım yüzde 90 oranında afet bölgesindeki kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle; ilkyardım, afet sonrası insanların yaşamlarının kurtarılması bakımından çok önemlidir. Acil durumlarda hayat kurtarma zinciri için ilk adım, ilkyardım uygulamaktır.”

Ayrıca, Sağlık Müdürlüğünün, 2012 Temmuz ayında başlattığı ilkyardım eğitim programları ile; sağlık müdürlüğü, halk sağlığı müdürlüğü, kamu hastaneleri birliği genel sekreterliği, il emniyet müdürlüğü, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü, acil ve afet durum müdürlüğü ile il jandarma komutanlığında çalışan toplam 277 personele temel ilkyardım eğitimi verildiği ifade edildi. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir