• DOLAR 32.602
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2488.355
  • ...
Hastalar ilaç alırken daha fazla para ödeyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SGK tarafından 1 Ekim`den itibaren geçerli olacak Sağlık Uygulama Tebliğindeki (SUT)  yeni bir fiyat hesaplaması getiriliyor. 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, öncelikle 15 etken madde ile başlayacak uygulamanın kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacağını belirterek, , mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için bundan sonra daha fazla fiyat farkı ödeneceğini kaydetti.

Saydan açıklmasında, ‘Taban Birim Fiyat Uygulaması’ adı verilen bu sisteme geçilmesi sonucunda vatandaşların, eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyeceklerini savunarak, "Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL, sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödemekte, bunu öderken bile zorlanmaktadır. Bu yeni uygulama, hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacaktır" ifadesini kullandı.

Düzenlemeyi eleştiren Saydan, "İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın SGK`nın belirlediği fiyat ödenecek. Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre vatandaşlar raporlu olsalar bile ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak." görüşünü ileri sürdü.

Saydan, Sağlık Bakanlığının olaya müdahil olması gerektiğini vurgulayarak, sağlık harcamalarının düşürülmesi için ilacın alınabilir olmaktan çıkarılmaması gerektiğini vurguladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir