• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşı gıda ithalatı silahını çeken Rusya’ya Türkiye’den yapılacak ihracatla ilgili çalışmalarda son aşamaya gelinirken, ihracatçı firmalar da büyük ölçüde netleşti.

162 İŞLETME LİSTESİ HAZIR
Rusya Federasyonu’na ihracat için ilk etapta 162 işletmeye vize çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre halihazırda federasyona bildirimde bulunmak üzere 25 balıkçılık, 53 süt ve süt ürünleri, 39 sofralık yumurta, 19 kırmızı et ve et ürünleri, 26 kanatlı eti ve et ürünleri olmak üzere toplam 162 işletme listesi hazırlandı.

EYLÜL`DE BİLDİRİLECEK
Hali hazırda taze meyve-sebze ihracat listesinde ise 341 firma yer alıyor. İl müdürlüklerinden gelen bildirimler doğrulusunda listeler güncelleniyor. Bu ülkeye bildirimde bulunmak için hazırlanan liste il müdürlüklerine yapılan başvurular çerçevesinde güncellenerek eylül ayının ikinci haftasında Rusya’ya bildirilecek.

40 MİLYAR DOLAR İTHALAT YAPILIYOR
Star`ın haberine göre; İşin kalıcı olması için belirli standartlar üzerinden gittiklerini aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri “Ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Sağlam adım atmamız lazım. Sağlık sertifikasının da imzalanması gerekiyor” dedi.

Rusya’ya yönelik gıda ihracatının bu ay içerisinde başlaması beklenirken, 2015 yılında özellikle gıda ihracatında ciddi miktarda artış bekleniyor.

Rusya, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden yılda 40 milyar doların üzerinde gıda ithalatı gerçekleştiriyor. Türkiye’den toplam gıda ithalatı ise yıllık yaklaşık 1.7 milyar doları buluyor. Yeni ürünlerin listeye dahil olması ve mevcutların kapasitesinin artırılması ile birlikte yıllık gıda ihracatının kısa sürede 2 milyar doların üzerine çıkacağı hesaplanıyor.