• DOLAR 32.538
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2433.102
  • ...
IŞİD`e Karşı `Burkan El Fırat` Koalisyonu Oluşturuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Barack Obama’nın, IŞİD`e karşı izlenecek stratejiyi açıklamasına saatler kala, Suriye’den gelen haberde ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe’ye bağlı bazı gruplarla, PKK bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) arasında IŞİD’e karşı ortak operasyon merkezi kuruldu. İttifakın içinde Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen İslami Cephe bileşeni Tehvid Tugayı da bulunuyor.

“Burkan El Fırat” adıyla IŞİD’e karşı durmak için ilan edilen Ortak Eylem Merkezi katılan güçler şöyle sıralandı: “Liva El Tevhid Doğu Kolu, Liva El Siwar El Raka, Fecir El Huriye tugaylarına bağlı Şems El Şemal taburları, Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Seraya Cerablus, Liva Cephet El-Ekrad, Siwar Umunaa El Raka, El Kasas Ordusu, Liva El Cihad Fi Sebilillah.”

SÜLEYMAN ŞAH DA ‘KURTARILACAK’

Hürriyet’te yer alan habere göre Kobane Kantonu Savunma Bakanı İsmet Şıhasan operasyon merkezinin amacının IŞİD zulmünü durdurmak ve örgütü Halep ve Rakka’da kontrol altında tuttuğu yerlerden çıkarmak olduğunu söyledi. İttifakın IŞİD’i çıkartmayı hedeflediği bölgeler arasında, Cerablus, Rakka, Minbic, Sırrin ve Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak köyü de bulunuyor. Şıhasan, ittifak talebinin ÖSO ve İslami Cephe bağlantılı gruplardan geldiğini de sözlerine ekledi.

‘BİZİ DE SİLAHLANDIRIN’


Operasyon merkezi, uluslararası toplumun IŞİD’e karşı görevlerini yerine getirmesini ve kendilerine ‘maddi yardım’ yapılmasını talep etti. ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’ye silah sağlayabileceği yorumları uluslararası basında sıklıkla yer almaya başlamıştı. Son olarak Reuters ajansı, ABD’nin YPG’den Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerine açıklık getirmesini istediğini bildirmişti. Ajansa göre YPG’li yetkililer de ABD’den yardım talep ettiler.

Ankara, IŞİD’e karşı bölgedeki unsurlara verilmesi planlanan silahların PKK’ya gidebileceğine yönelik endişesini son olarak ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e iletmişti. Ankara’yı ziyaret eden ABD’li Bakansa gazetecilere “Bana PKK’nın IŞİD’den daha büyük bir tehdit olduğunu hiçbir biçimde söylemediler” demişti.

ttifak tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu maddeler yer aldı:

1- IŞİD’e katılan tüm üyeler bu örgütü terk etmeli

2- Uluslararası toplum IŞİD karşısında görevini yerine getirmeli

3-IŞİD’e karşı duran tüm taraflar Ortak Eylem Merkezi maddi ve manevi destek sunmalı

Açıklamada, bu eylem merkezinin görevinin IŞİD’in elindeki tüm bölgeleri kurtarma olduğu kaydedildi. Eylem Merkezi’nin kurtarma hedefindeki yerler ise şöyle sıralandı: Karakozak, Sırrin, Cerablus, Minbic ve köyleri ile Rakka ve köyleri.Suriye’ye yönelik ABD müdahalesi için geri sayım başlarken, PKK’nın Suriye kolu, ÖSO ve İslami Cephe’ye bağlı gruplarla ittifak kurdu.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir