• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, zenginler kulübüne girmek isteyen Türkiye’nin, 60’lı yılların sanayi politikasını yürütemeyeceğini söyledi.

BTSO’da göreve başladıkları günden bu yana 16 aylık sürenin geride kaldığını ifade eden Burkay, ürettikleri projelerde kentin ortak aklını harekete geçirmeyi başardıklarını söyledi. Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasına ve doğal zenginliklerine kentin yerel kabiliyetleri olarak sahip çıktıklarını ve bu potansiyeli zenginliğe dönüştürmeye çalıştıklarını dile getiren Burkay, “BTSO olarak önemli sorumluluklarımız var. Yapmış olduğumuz projeler kent dinamiklerimiz de sahip çıktı. Bir kentin ortak hedefe kilitlenmesi başarıyı da beraberinde getiriyor.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’deki 55 bin KOBİ 2023 yılında 100 bine çıkarılacak”
BTSO’nun 16 makro projesinden biri olarak hayata geçirilen ‘Küresel Fuar Acentesi’ projesiyle ilgili bilgi veren Burkay, Türkiye’deki 55 bin KOBİ’nin 2023 yılında 100 bine çıkarılmasının planlandığına işaret ederek, “Küresel Fuar Acentesi projemizle KOBİ ölçeğindeki firmalarımızın büyüyüp, gelişmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda her yıl 3 bin firmamızı sektörleriyle ilgili dünyanın en önemli fuarlarına götürmeyi planlıyoruz.” dedi.

Dünyada konjonktürün çok hızlı bir şekilde değiştiğini ve şirketlerin buna ayak uydurması gerektiğini ifade eden Burkay, Bursa’nın otomotiv, makine ve teknik tekstildeki altyapısıyla uzay, havacılık ve savunma ile raylı sistemlerde kümelenme faaliyetlerini başlattıklarını hatırlattı.

“Bursa’da işsizlik sorunu yok”
BTSO Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM’de her yıl 3 bin 500 gencin 9 ay boyunca eğitilerek iş hayatına kazandırıldığını belirten İbrahim Burkay, Bursa’da işsizlik sorunu olmadığını, vasıflı eleman sıkıntısı bulunduğunu kaydetti.
BUTGEM’den mezun olan gençlere sanayicilerden büyük talep olduğunu anlatan Burkay, BTSO Akademi projesinin de bu kapsamda ortaya çıktığını dile getirdi. BTSO’nun kısa bir süre önce Uludağ Kirazlıyayla Sanatoryumu’nun ihalesini aldığını ifade eden Burkay, “Kirazlıyayla Sanatoryumu’nu BTSO Akademi projemiz kapsamında Yaşam Boyu Eğitim Merkezi haline getireceğiz. Burayı ‘Ekonomi Hastanesi’ gibi kullanacağız. Orta ve üst düzey yöneticilerimiz için düzenleyeceğimiz sertifika programları ile Uludağ’ın ve Bursa’nın marka değerine katkı sağlayacağız.” diye konuştu.

"Türkiye şu anda dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi”
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğini ifade eden Burkay, “Türkiye şu anda dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi. Ancak katma değerli üretimde 30’uncu sıradayız. Eğer hedefe ulaşmak istiyorsak katma değerli üretimin payını artırmalıyız. Türkiye’de toplam ihracatın sadece yüzde 3’ü ileri teknolojiyle yapılıyor. Bunun da yüzde 60’ını 1. Bölge gerçekleştiriyor.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de zenginliği 1. Bölge üretiyor”
Türkiye’nin 60’lı yıllarda fakirlikten kurtulmaya çalıştığını, bugün ise zenginler kulübüne girmeyi hedeflediğine dikkat çeken Burkay, “Zenginler kulübüne girmek isteyen Türkiye 60’lı, 70’li yılların sanayi politikasını yürütemez. 6 bölgede uygulanan teşvikler bölgesel kalkınmışlığı ortadan kaldırmaya dönüktü. Biz ülke olarak güçlenmek istiyorsak, 1.Bölgeyi dünya çapında rekabet gücü olan bir alana dönüştürmeliyiz. Çünkü Türkiye’de zenginliği 1. Bölge üretiyor.” diye konuştu.   (Sezer Özer - İLKHA)