• DOLAR 32.372
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.31
  • ...
Lise Diploması Olmayana Bu Pasaport Verilmeyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Eski milletvekilleri ve bakanlar, 1., 2., 3. derecede çalışan ve emekli olan devlet memurlarına, il ve ilçe belediye başkanlarına verilen hususi damgalı (yeşil) pasaport için artık lise veya dengi okul mezunu şartı aranacak.

TBMM Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı, Pasaport Kanunu`nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Yönetmelikte, hususi pasaportun kanunda belirtilen şartları taşıyanlara altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek sürelerde, yurt içinde İçişleri Bakanlığ`ının vereceği yetkiye göre Valilikler, yurt dışında ise İçişleri Bakanlığı`nın muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığı`nın talimatı ile dış temsilcilikler vermeye yetkili olduğunun altı çizildi.

Hususi pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aradığına dikkat çekilen açıklamada;

"Bu nedenle çalışanlar için kullanılan hususi damgalı pasaport talep formunda yeniden düzenleme yapılarak tüm kurumlara gönderilmiştir." denildi.

YEŞİL PASAPORTU KİMLER ALABİLİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı, yeşil pasaportu alabilecek kişileri şöyle sıraladı:

"TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar.

Kadro derecesi 1., 2. ve 3. derece olarak çalışan ve bu derecelerde çalışmakta iken emekli olan veya devlet memurları. 1. 2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken emekli olan devlet memurları.

Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1. 2. ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığı`na yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları. Görevleri süresince büyükşehir, il, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanları, 5774 Sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanunu`nun 8. maddesinde `Devlet Sporcusu` ünvanı verilen sporculara. Özelleştirme kapsam ve programına alınan veya özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından; özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak. Kuruluş sermaye payının en az yüzde 51’i devlete ait kamu kuruluşu olmak, sosyal güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak, kamu görevlisi olmak, 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak. En az lise veya dengi okul mezunu olmak."

Şartların tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan veya çekilen personeller belirtilen şartları taşıyanların eşlerine de yeşil pasaport verildiği belirtildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şartı taşıyan kişilerin reşit olmayan çocuklarına ve reşit olup hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir. 18 yaşını doldurmuş olsa dahi hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir. Hususi Pasaportlar 5 yıllık süreyle verilir."

Bu haberler de ilginizi çekebilir